Ugrás a tartalomra
pixabay/jarmoluk

Orvosolják a hibát, ami miatt a szülési szabadságon lévők járandósága csökkenne

2021-01-25
14:38
2021-01-25
16:43
Forrás
Tanjug
A járvány miatt bevezetett állami kedvezmények zavart okoztak az elszámolási rendszerben.

Hamarosan kijavítják azt a döntést, mely szerint a szülési szabadság alkalmával kifizetett járandóságot csökkentenék, jelentette ki ma Ana Brnabić. A gondot az jelenti, hogy a szülési szabadság alatt kifizetett juttatást az utolsó 18 hónap átlagbére alapján számolják ki, vagyis 18 havi bért összesítenek, majd osztanak el 18-cal. Az elszámolásba azonban csak azokat a hónapokat veszik figyelembe, amelyekre a munkáltató kifizette a szükséges adókat és járulékokat. Amennyiben a járvány miatt bevezetett állami enyhítésekkel élve ezt nem tette meg, azokat a hónapokat levonják az alapösszegből.

Példaként: négy hónapnyi adómentesség több mint 10 ezer dinárral károsít meg egy 50 ezret kereső nőt havonta a szülési szabadsága idején. A szerb miniszterelnök most hangsúlyozta, a gyermeket váró anyák nem válhatnak a járványügyi helyzet károsultjaivá, és már dolgoznak a probléma megoldásán.

Pixabay

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter is kijelentette, hogy nem lesznek megkárosítva azok a várandós hölgyek, illetve kismamák, akiknek munkáltatói korábban igényelték az állam által felkínált 4 hónapos adóhalasztást.

A napokban arról szóltak a hírek, hogy az említett csoporthoz tartozó hölgyek kevesebb juttatást kapnak majd a szülési szabadság alatt, hiszen a teljes fizetéshez 18 hónap átlagkeresetét veszik figyelembe az illetékesek, az adóhalasztás miatt azonban ez 14 hónapra csökkenne, így pedig kevesebb pénz járna a felhasználóknak.

Mali szerint a probléma megoldódik, ugyanis a kérdéses 4 hónapot is úgy veszik figyelembe, mint ha a munkáltató kifizette volna az adókat, ez pedig az egészségügyi és nyugdíjbiztosításra is vonatkozik. A szülési szabadságukat töltő hölgyek megkapják a teljes fizetésüket, csakúgy mint korábban - mondta Siniša Mali.

szülési szabadság
járandóság
Ana Brnabić

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.