Ugrás a tartalomra

A pályázati lehetőségekről is tájékozódhattak a csókai gazdák

2024.02.23
07:29
2024.02.23
15:57
Forrás
Pannon RTV
Lakossági fórumot tartottak csütörtök este a csókai Gazdakörben. A rendezvény fő célja a mezőgazdaságban felmerülő problémák megvitatása, valamint a várható pályázati lehetőségek ismertetése volt.

A Vajdasági Magyar Szövetség mezőgazdasággal megbízott tisztségviselői csütörtökön Csókára érkeztek, hogy részletes tájékoztatást adjanak a tartományi és köztársasági szintű pályázatokról, illetve az ágazat aktualitásairól.

A rendezvényre Padéról, Egyházaskérről és Kanizsamonostorról is érkeztek gazdák.

Ripcó Krisztián: „Az állattenyésztésről annyit, hogy mezőgazdaság állattenyésztés nélkül nincs. Ezt úgy értem, hogy főleg, akik kisebb földterületen dolgoznak, nekik kell jószágot is tartaniuk. Itt nincs se szombat, se vasárnap, minden nap ki kell menni elvégezni, viszont az utóbbi években javultak a felvásárlási árak, és így bizonyos plusz jövedelmet tudunk megvalósítani.”

A szervezők kiemelték a sikeresen működő helyi falugazdász rendszert, amellyel a gazdák zökkenőmentes munkáját igyekeznek segíteni.

Kormányos László, a VMSZ Csóka Községi Szervezetének elnöke: „Szeretném megdicsérni a falugazdász rendszer működését és az új falugazdászunkat, Törköly Tündét, aki kiválóan végzi a munkáját, és talán ennek köszönhetően is jelentek ma meg ilyen szép számban, szinte minden településről vannak néhányan.”

A gazdáknak a tájékoztató után lehetőségük volt feltenni a kérdéseiket és interaktív beszélgetés formájában megvitatni azokat.

Mint kiderült, a Csóka községben élő gazdák a tartományi pályázatokat részesítik előnyben, a VMSZ tisztségviselői azonban arra bátorították őket, hogy a köztársaság által nyújtott lehetőségeket is használják ki.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár: „Összefoglaltam a mezőgazdasági minisztériumot röviden, elmondtam, hogy mekkora az idei évi költségvetés, és hogyan áll össze, melyek az elemei a költségvetésnek, és hogy mit, hogyan és mely módon tudnak a gazdák alkalmazni, megemlítettem az aktualitásokat, beszéltem a gazdaság újra bejegyzéséről, az eAgrar-ról, és beszéltünk arról is, hogy melyek azok a dolgok, amiket itt helyben orvosolni kellene.”

Azért is fontosak az ilyen rendezvények, mert ilyenkor alkalmuk nyílik a gazdáknak elmondani saját meglátásaikat, így azokat be tudják építeni az agrárpolitikába – tette hozzá Juhász Attila.

Az eseményen jelen volt Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke és Balázs Ferenc csókai polgármesteri tanácsos is.

Csóka
mezőgazdaság
lakossági fórum
Kormányos László
Juhász Attila

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.