Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

A piacvezetők közé lépett a topolyai AKE Djantar Kft.

2023.02.02
13:22
2023.02.02
17:43
Forrás
Pannon RTV
A faiparban és a bútorgyártásban használatos szerszámok élezésére alkalmas öt CNC-gép vásárlását támogatta a Prosperitati Alapítvány a topolyai AKE Djantar Kft.-ben.

A családi vállalkozás ezzel a fejlesztéssel a szerbiai piacvezetők közé rangsorolható, valamint megteremtődött a feltétel a külföldi piac meghódítására is.

A 25 éve alapított AKE Djantar Kft. a fa- és bútoripari gyárak számára készít és szervizel szerszámokat, munkaeszközöket. Fél éve új telephelyre költözött a gyár, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. támogatásának köszönhetően. A költözés oka, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatán nyert új fűrészélező gépek nem fértek el a régi gyárban. Az öt CNC-gép 40,9 millió dináros befektetés, melyet a magyar kormány 15 millió dinárral támogatott.

Gyantár Lajos, tulajdonos, AKE Djantar Kft.: „15 millió dinárt kaptunk a Prosperitatitól, így meg tudtuk venni a legújabb, legmodernebb élezőgépeket, és ezzel a lépéssel és ezekkel a gépekkel a szerb piacon a fölső szinten vagyunk, a nagy cégeket, amik vannak Szerbiában, mind ki tudjuk szolgálni minőséges szolgáltatással.”

A vajdasági magyar közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően mára leküzdötte azt a gazdasági lemaradást, amelybe a 90-es évek irányított privatizációja okán került - véli Pásztor István, a VMSZ elnöke: „Hat-hét éve, a gazdaságfejlesztésben történt, köszönve a magyar kormánynak, az annak a lemaradásnak a lenullázása és mára meggyőződéssel állítom, hogy olyan kondícióban vagyunk, mint amilyen kondícióban vannak azok, akik az elsődleges privatizáció részesei voltak a többségi nemzet oldalán. Lehet, hogy nem vagyunk annyian, mert különben is kevesebben vagyunk, de a olyan cégcsoportokat, olyan teljesítményeket tudunk felsorakoztatni, amik pontosan ezt az állítást bizonyítják.”

A gazdaságfejlesztési program elérte a célját itt, Vajdaságban, melyhez kellett a magyar kormány támogatása, de az itteni emberek kitartása és a szerb kormány elfogadó hozzáállása is - mondta Magyar Levente magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes: „A magyar kormányzat által kiírt egyéb lehetőségekkel is tudtak élni, amelyeket, ha egybeszámítok a Prosperitati Alapítvány által bonyolított programmal, akkor egy nagyon komoly számot kapok a végén, mert most néztem meg a számításokat, körülbelül 210 milliárd forintnyi, tehát 600-650 millió dinár, ha jól számolom, fejlesztés megvalósulását tette lehetővé itt Vajdaságban az utóbbi években. Ezek a fejlesztések fizikai fázisban talán 18-tól értek, tehát az utóbbi öt évben valósult meg ilyen hallatlan volumenű fejlesztéssorozat, tehát ez egy komoly összeg, ha mindent egybevetek, és azt gondolom, hogy meg is látszik most már a Vajdaság egészén.”

Készek vagyunk a korábbi lendülettel folytatni a munkát, a külső körülmények ellenére is igyekszünk maradni a korábban megkezdett úton - tette hozzá Magyar Levente.

AKE Djantar Kft
Prosperitati Alapítvány
Gyantár Lajos
Pásztor István
Magyar Levente
Topolya

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Szurkolók csaptak össze Belgrádban

Éjfél körül tömegverekedés tört ki Belgrádban. Mintegy 40 szurkoló csapott össze a Gandijeva utcában. Két 30 év körüli férfit súlyos sérülésekkel szállítottak a katonakórházba, de gyerekek is megsérültek, köztük egy 12 és egy 16 éves fiú is.
18:19, Frissítve: 20:23

Reök Iván nyomában

100 éve hunyt el Reök Iván vízügyi mérnök, királyi főmérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa, földbirtokos, aki Szeged és Horgos életében is nagy szerepet játszott.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.