Ugrás a tartalomra
Pixabay/lalabell68/illusztráció

Soha nem látott ütemben emelkednek az olajárak

2021.10.13
11:55
2021.10.13
16:08
Forrás
Pannon RTV
A korlátozások feloldásával a gazdasági aktivitás növekedni kezdett, ezzel egyidőben a termelők készletei korlátozottak, ez pedig áremelkedést eredményezett. Európa-szerte emelkedett a gáz és a villanyáram ára is. Mi várható Szerbiában?

Mićović szerint a mostani hirtelen áremelkedést enyhe árcsökkenés követi. A kőolaj ára meghaladta a 80 dollárt is. A szakértők szerint az árak emelkedésének hátterében az állhat, hogy megnövekedett a gazdasági aktivitás azokban az országokban, amelyekben az oltást követően megkezdték a korlátozások feloldását.

Tomislav Mićović: „A kereskedők nagy mennyiségben kezdtek kőolajat vásárolni és felhalmozták a készleteket, hogy felkészüljenek erre az időszakra. Ezzel egy ellentmondásos helyzet állt elő, a kőolajkínálat és kereslet között egyensúlyhiány jött létre. Emiatt rendkívül rövid idő alatt emelkedett az ára. A magas árak miatt most az a kérdés állt elő, hogy a magas árak gátolják-e a gazdasági növekedést, amire a kereskedők számítanak jelenleg. Megvalósulhat-e az, hogy a gazdaság, a globális gazdaság nem tudja megvalósítani ezt a növekedést az ilyen magas árak mellett.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Ami a gáz- és villanyáram-ellátást illeti, a szerbiaiak nem fognak semmit sem érzékelni az energiaválságból – jelentette ki Zorana Mihajlović, szerb energetikai miniszter. A villanyáram-ellátás stabil az országban és az is marad. Az állam pedig dolgozik azon, hogy fenntartható megoldást találjon a jelenlegi energetikai krízis itthoni kezelésére – tette hozzá.

„Ez a fenntartható megoldás sehol sem szabad, hogy problémát okozzon. Sem a gazdaságban, sem pedig az energetikai rendszerben. Azt hiszem, mi erről nagyon gyorsan tárgyalni fogunk. A háztartások nyugodtak lehetnek. Tehát a háztartásokat illetően garantált árak vannak, ami a gázt és a villanyáramot illeti. Itt nem lesznek problémák.”

FoNet

Az energiaválság kapcsán Aleksandar Vučić szerb államfő azt nyilatkozta: mindenkinek nagy problémával kell szembesülnie és a krízisből nem lesz könnyű kikeveredni. Az állam a következő napokban kidolgoz egy tervet, aminek célja az ország bebiztosítása lesz – tette hozzá.

„Nem lesz könnyű, és én nem látom ebből a kiutat. Főleg, mert sokan nem vállalják milyen hibákat követtek el. De mi továbbra is folytatni fogjuk a befektetéseket a megújuló energiaforrásokba, valamint a fosszilis források erőteljes kiaknázását, hogy az ország ne maradjon áram és olaj nélkül. Gázunk van.”

A szerb államfő elmondta azt is, hogy új lehetőségek után is kutatnak, és több országgal folynak a tárgyalások a lehetséges közös megoldások megvalósításáról.

Tomislav Mićović
kőolaj

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.