Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Sok az árus, kevesebb a vásárló a szabadkai Tejpiacon

2023.09.17
19:43
Forrás
Pannon RTV
A termelők és az árusok azt tapasztalják, hogy piacra többnyire az idősebb korosztályok járnak, a fiatalok inkább a bevásárlóközpontokban vásárolnak.

Az áru frissessége és az árak miatt viszont érdemes időt szánni a piaclátogatásra.

A szabadkai Tejpiacon vasárnap reggel még nem volt túl sok vásárló, viszont bőséges kínálat várta őket. Többféle gyümölcs is kapható jelenleg. Almából van a legtöbb, már 60 dinárért is lehet találni, de az elsőrendűért 120-140 dinárt is elkérnek. Szőlőt viszont most csak egy-két helyen árultak 180-200 dinárért. A magvaváló őszibarack kilója 130 dinár, és még szilva is kapható befőzésre - az ára 100 és 140 dinár között mozog.

Antunović Marinko, palicsi termelő: „Nálunk vannak régi kuncsaftok, akik már ismernek bennünket, lehet, hogy észre is vettétek, hogy kicsit drágább a szilva nálunk, azért mert minden délután szedjük másnapra.”

A zöldségtermesztők azt mondták, hogy a nagy szárazság miatt idén sokat kellett öntözni. Ezért kerül például a sárgarépa és a zöldség kilója 200 dinárba. A karfiolt is folyamatosan locsolni kellett. A nagy meleg miatt idén szokatlanul korán ért be. Horváth Matild, horgosi termelő: „A karfiol kilója 120 dinár, a brokkolinak 200 dinár, a dinnyének 50, a padlizsánt darabszámra adom, kilója 300 dinárba jön ki. A paradicsom 100 dinár, a káposzta 80, a tök pedig 50 dinár.”

A krumpli és a hagyma ára jelenleg 100 dinár. A sütnivaló paprikáért 100-tól 140 dinárt kell fizetni. Valkovics János, Horgos: „Nagyon szép friss az árunk, saját termésünk, csak hétvégén hozzuk, mert nem érünk rá, csinálni is kell ezt. Keresik a paprikát, ilyenkor van a szezonja az ajvárnak meg az eltevésnek.”

A húsfélék közül a baromfi a legkelendőbb, azon belül is a csirkeaprólék és az egész csirke. A megkérdezett baromfitenyésztők szerint észrevehetően kevesebben vásárolnak húst a piacon, mint korábban. Sokan inkább a nagyobb üzleteket látogatják. Jurcsák Erzsébet, eladó, Szabadka: „A csirkének kilója 350-tól 380, 400 dinárig, a gyöngyös 1500 dinár, a nyúl kilója 900 dinár.”

A disznóhús jóval drágább a csirkénél, a comb kilóját 850-900, a karajt és a húsos szalonnát 750 dinárért mérik. A friss túró kilója 600-700 dinár, a tojás darabja nagyságától függően 12-től 22 dinárba kerül a Szabadkai Tejpiacon.

piaci körkép
szabadkai Tejpiac

Most

13:05, Frissítve: 16:46

Levéltári konferenciát tartottak Szabadkán

Levéltáraink nagyjai, szerepük, eredményeik és jelentőségük témában konferenciát tartottak a szabadkai Városházán. A szerbiai előadók mellett Magyarországról és Horvátországból is érkeztek szakemberek.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.