Ugrás a tartalomra
Pixabay

„A szerb gazdaság viszonylag jól viselte a válságot”

2020.05.08
11:38
2020.05.08
16:04
Forrás
Pannon RTV
A szerbiai cégek megőrizték külföldi piacaikat, az ország azon kevés államok közé tartozik, amelyek esetében kielégítő volt a kivitel mértéke az elmúlt két hónapban - nyilatkozta Marko Čadež.

A Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke elmondta, az itteni vállalatok többsége rugalmas volt, és meg tudta szervezni a munkát a rendkívüli állapot idején is. A korlátozások enyhítése után több mint 80 ezer munkás tért vissza munkahelyére az elmúlt időszakban, de azzal, hogy fokozatosan indul be például a személyszállítás, további dolgozók veszik fel az eddig szüneteltetett munkát. A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint a rendkívüli állapot alatt mindenből volt elegendő az üzletekben, így a vásárlók be tudták szerezni a mindennapi élethez szükséges termékeket. A kereskedelemben március elején nagyobb volt a kereslet és a forgalom, mint szilveszter előtt. Alapvetően a szerb gazdaság viszonylag jól viselte a válságot - mondta Marko Čadež: „Megközelítőleg egy év kell, hogy a gazdaság felépüljön. Ez ebből a szempontból, ha megnéznek más országokat, nagyon kevés idő. Néhány országban 5-10 évre is szükség lehet, mert nem sikerült megvédeniük a gazdaság gerincét, a kis- és középvállalkozásokat, hogy végezzenek kivitelt. Ez nagy dolog. A gazdasági szereplők még minket is megleptek, hogy sokkal rugalmasabbak voltak, mint amennyire mi gondoltuk.”

Szerbiai Gazdasági Kamara
Marko Čadež
válság
cég
export

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.