Ugrás a tartalomra

Szerbia megnyitotta kapuit a külföldi malacbehozatal előtt

2023.01.27
12:31
2023.01.27
12:39
Forrás
agromedia.rs
Szerbia megnyitotta kapuit a külföldi malacbehozatal előtt, ugyanis eltörölték a vámot – olvasható az agromedig.rs oldalon.

A legfeljebb 50 kilogramm súlyú hízómalacok behozatalára kivetett vám eltörléséről szóló kormányhatározat az illetékes tárca szerint lehetővé teszi az elmúlt tíz évben, szinte megsemmisült állatállomány helyreállítását. Miközben az állam ezzel az intézkedéssel próbálja fellendíteni a sertéshizlalást, a mezőgazdasági termelők egy része úgy véli, hogy nem ez a legjobb megoldás, mert így tovább gyengítik a hazai állattartókat.

A palánkai Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke szerint a hazai sertéstenyésztés az elmúlt tíz évben nagy változásokon ment keresztül. Elmondta: 2010 előtt a kistermelők körében volt leginkább elterjedt a sertéstenyésztés. Az elmúlt években viszont a vágóhidak is elkezdtek tenyésztéssel és nagybani hizlalással foglalkozni, így a kialakult monopolhelyzet miatt az árakat is ők kezdték el diktálni. Ma már bátran kijelenthetem, hogy az óriások a termelés 75%-át, a kicsik pedig legfeljebb 25%-át birtokolják – emelte ki az egyesület elnöke. Szerinte: az állattenyésztési alapállomány javítása szükségszerű, de a hazánkba vámmentesen bekerülő sertések talán néhány száz telepen javítanak a helyzeten, de több mint tízezer farmon, illetve tenyészetben katasztrofális hatást fejtenek ki. Arra a kérdésre, hogy miért nem foglalkoznak a kisebb farmok is húsfeldolgozással azt válaszolta, hogy a szerbiai piacot elárasztják az olcsó áruk, a hazai minőségi termékekre pedig nincs igény, mert a vásárlók pénzügyi helyzete sem mondható kielégítőnek.

malacbehozatal
vám
sertéstenyésztés

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.