Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt/illusztráció

Szerbia a mozgatórugója a Nyugat-Balkán gazdasági növekedésének

2020.01.30
14:51
Forrás
Szerbiai RTV
Erre lehet következtetni az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből. Az értékelés szerint a bruttó hazai termék erőteljes növekedésével Szerbia mozdította elő a régió gazdasági növekedését.

A Nyugat-Balkánon Szerbia gazdasága növekszik legnagyobb mértékben. Tavaly a második negyedévben 2,9 százalékos GDP-növekedést, míg a harmadikban 4,8 százalékost jegyeztek fel. Az Európai Bizottság jelentésében az is szerepel, hogy az országban a közvetlen külföldi befektetések tavaly novemberig meghaladták a 3 milliárd eurót, ami több mint 37 százalékos ugrás az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2020-as költségvetési tervek szerint a bevételek további erőteljes növekedése várható. Ezért az átlagbérek mintegy 9, a nyugdíjak pedig több mint 5 százalékkal fognak emelkedni.

Nyugat-Balkán
gazdasági mutató
Európai Bizottság
GDP-növekedés
GDP

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.