Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Szomszédságban a sertéspestis

2019.02.22
17:09
2019.02.22
18:44
Forrás
Pannon RTV
A múlt hónap végén a romániai Temes megyében is megjelent az afrikai sertéspestis. Tekintettel az országhatár közelségére leginkább Magyarcsernye község területét veszélyezteti a kór.
Pannon RTV/Lukács Attila

A határ menti községben rendkívüli intézkedéseket foganatosítottak a betegség átterjedésének a megakadályozása céljából. Pera Milankov magyarcsernyei polgármester szerint rendkívül nehéz lesz megállítani a kórt, amely már eljutott Nyugat-Európába is. Ennek ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegség ne jusson át az országhatáron. Hangsúlyozta: „Amint tudják négy kilométerre tőlünk megjelent az afrikai sertéspestis. Ez az első védvonal. Eddig csak egyetlen elpusztult vaddisznót találtunk két nappal ezelőtt. Szabályok szerint elhantoltuk ott, ahol megtaláltuk, ugyanazon a napon, amikor megtaláltuk a Románia felőli határban. Mintákat vettünk belőle és várjuk az eredményeket.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kór az emberre nem veszélyes, viszont a beteg állatot már nem lehet kigyógyítani. Az is gond, hogy rendkívül könnyen terjed, a gépjárművek kerekétől kezdve, az ember lábbelijén keresztül, a vadállatokig. Ivan Palameta vadász, a helyi válságtörzs tagja leszögezte: „Leállítottunk minden vadásztevékenységet a határban, hogy azzal is csökkentsük a vaddal való mindennemű érintkezést. A vadászatot csak ellenőrzött feltételek és külön intézkedések közepette engedélyezett. Minden megelőző intézkedést megtettünk, ehhez biztosítottuk az anyagiakat is. Rendelkezésünkre áll a jószág elhantolásához szükséges gép is. Ennek a műveletnek a helyszíne is ki lett jelölve.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Magyarcsernye község 25 kilométeren határos Romániával. Szerencsére nagyobb vaddisznóállomány nincs, inkább csak átvonulóban vannak a vidéken. Viszont gondot okoz, hogy a határ túloldalán sok a szabadon kószáló házi sertés. Szilágyi István, Sólyom Vadászegyesület tagja Híradónak elmondta: „Félő az, hogy mivel olyan közel vagyunk a román határhoz, hogy tíz, légvonalban olyan tíz kilométerre, hogy talán az elengedett, kiszabadult hazai disznó, tehát házi disznók, átjönnek. Mivel, hogy kiengedik őket, biztos azok is félnek, hogy vagy lelövik őket, vagy nem tudom, mit csinálnának velük, tehát az a félő, hogy átjönnek a határon, akkor már azok is áthozzák ezt a betegséget.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Óvintézkedéseket foganatosítanak az egész közép-bánáti térségben. Többek között rendeletet hoztak a magyarországi és a romániai, valamint a szerbiai családi gazdaságokról származó hús és húskészítmények forgalmazásának a betiltásáról a piacokon. A rendelet betartását a következő napokban fokozottan ellenőrzik.

sertéspestis
Magyarcsernye
vadász

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű