Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Szükségszerű a drágulás, csak még nem tudni, mekkora mértékű

2022.07.19
15:42
2022.07.19
17:04
Forrás
Pannon RTV
Mindenképpen drágulni fog a villany és a gáz Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy mennyivel. Az illetékesek külön rendeletben biztosítják majd, hogy a kedvezőtlen anyagi helyzetű háztartások is ki tudják fizetni az energiaárakat.

Aleksandar Vučić szerb államfő szerint ugyanakkor legfeljebb 10 százalékkal emelkedhet a villanyáram, valamint a gáz ára is.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az áramdrágulást nemcsak a villanyszámlán szereplő összegen lehet majd észrevenni, hanem amolyan dominó effektust hozhat magával.

Borbély Eleonóra:
„- Mekkora drágulást tart reálisnak?
- Minimális drágulást. De olyan nagyon magasan inkább jobb, ha nem drágulna. Így is mindenért már nagyon sokat kell fizetni.
- Mondjuk tíz százalék elfogadható?
- Szerintem az sok.”

Némedi Eszter:
„- Mit csinálnak? Kevesebb áramot fogyasztanak majd?
- Nem hiszem. Nem hiszem, mert a mélyhűtők mennek, főzni kell, esztergályos a papa, ott is megy áram.”

Karó Attila:
„- Mekkora drágulást tart reálisnak?
- Reálisnak nem tartok semmilyent, de a helyzet alapján, hát... most mondjuk elfogadnék, vagy el kell fogadni mondjuk egy tíz százalékos emelést.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Karai László közgazdász szerint az áram árának alakulása a szén beszerzési árától függ. A szerbiai szénkitermelés ugyanis nem tudja biztosítani azt a mennyiséget, amelyre a hőerőműveknek szüksége lenne. „Tulajdonképpen Kínából kell most behoznunk kétmillió tonna szenet, ami állítólag jobb minőségű is, és ez természetesen oda vezet, hogy valamilyen módon meg kell emelni az áramnak az árát, mert drágábbak az előállítási költségek.”

A közgazdász szerint az áramdrágulás várhatóan egyelőre nem hoz magával újabb áremelkedéseket, mert a gazdasági szereplők részére augusztus 31-ig garantált a mostani ár. A polgároknak azt tanácsolta, Európa többi országához hasonlóan, próbáljanak meg takarékoskodni. Használják többet az olcsó, és kevesebbet a drága áramot.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Zorana Mihajlović szerb energiaügyi miniszter hangsúlyozta, a villanyáram drágulása szükségszerű. Mint mondta, ha az árkorrekció nem következik be, az a Szerbiai Villanygazdaság összeomlásához vezetne. „Mi kezdettől fogva azon vagyunk, hogy az áram ára emelkedjen. Meg is mondom, miért. Éppen azért, mert a villanyáram ára nálunk a legalacsonyabb, nem a régióban, hanem egész Európában. És emiatt az egész energetikai rendszerben ez arra kényszerít bennünket, hogy sokkal többet használjuk az áramot, például hűtésre, mint bármely más energiahordozót. Ezzel pedig tovább terheljük a villamosenergia-rendszert, amely már így is túlterhelt a korábbi történések miatt.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Hétfő este a nemzethez intézett beszédében Aleksandar Vučić a bejelentett áramdrágulásról is beszélt. Az államfő szerint az áram, valamint a földgáz ára is Szerbiában legfeljebb tíz százalékkal emelkedik. Szerinte ez hatalmas sikernek számít, ha figyelembe vesszük, milyenek a jelenlegi energiaárak a kontinensen.

drágulás
áram
villanyáram
Karai László
Zorana Mihajlović
áremelkedés

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.