Ugrás a tartalomra

Szükségszerű a drágulás, csak még nem tudni, mekkora mértékű

2022.07.19
15:42
2022.07.19
17:04
Forrás
Pannon RTV
Mindenképpen drágulni fog a villany és a gáz Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy mennyivel. Az illetékesek külön rendeletben biztosítják majd, hogy a kedvezőtlen anyagi helyzetű háztartások is ki tudják fizetni az energiaárakat.

Aleksandar Vučić szerb államfő szerint ugyanakkor legfeljebb 10 százalékkal emelkedhet a villanyáram, valamint a gáz ára is.

Az áramdrágulást nemcsak a villanyszámlán szereplő összegen lehet majd észrevenni, hanem amolyan dominó effektust hozhat magával.

Borbély Eleonóra:
„- Mekkora drágulást tart reálisnak?
- Minimális drágulást. De olyan nagyon magasan inkább jobb, ha nem drágulna. Így is mindenért már nagyon sokat kell fizetni.
- Mondjuk tíz százalék elfogadható?
- Szerintem az sok.”

Némedi Eszter:
„- Mit csinálnak? Kevesebb áramot fogyasztanak majd?
- Nem hiszem. Nem hiszem, mert a mélyhűtők mennek, főzni kell, esztergályos a papa, ott is megy áram.”

Karó Attila:
„- Mekkora drágulást tart reálisnak?
- Reálisnak nem tartok semmilyent, de a helyzet alapján, hát... most mondjuk elfogadnék, vagy el kell fogadni mondjuk egy tíz százalékos emelést.”

Karai László közgazdász szerint az áram árának alakulása a szén beszerzési árától függ. A szerbiai szénkitermelés ugyanis nem tudja biztosítani azt a mennyiséget, amelyre a hőerőműveknek szüksége lenne. „Tulajdonképpen Kínából kell most behoznunk kétmillió tonna szenet, ami állítólag jobb minőségű is, és ez természetesen oda vezet, hogy valamilyen módon meg kell emelni az áramnak az árát, mert drágábbak az előállítási költségek.”

A közgazdász szerint az áramdrágulás várhatóan egyelőre nem hoz magával újabb áremelkedéseket, mert a gazdasági szereplők részére augusztus 31-ig garantált a mostani ár. A polgároknak azt tanácsolta, Európa többi országához hasonlóan, próbáljanak meg takarékoskodni. Használják többet az olcsó, és kevesebbet a drága áramot.

Zorana Mihajlović szerb energiaügyi miniszter hangsúlyozta, a villanyáram drágulása szükségszerű. Mint mondta, ha az árkorrekció nem következik be, az a Szerbiai Villanygazdaság összeomlásához vezetne. „Mi kezdettől fogva azon vagyunk, hogy az áram ára emelkedjen. Meg is mondom, miért. Éppen azért, mert a villanyáram ára nálunk a legalacsonyabb, nem a régióban, hanem egész Európában. És emiatt az egész energetikai rendszerben ez arra kényszerít bennünket, hogy sokkal többet használjuk az áramot, például hűtésre, mint bármely más energiahordozót. Ezzel pedig tovább terheljük a villamosenergia-rendszert, amely már így is túlterhelt a korábbi történések miatt.”

Hétfő este a nemzethez intézett beszédében Aleksandar Vučić a bejelentett áramdrágulásról is beszélt. Az államfő szerint az áram, valamint a földgáz ára is Szerbiában legfeljebb tíz százalékkal emelkedik. Szerinte ez hatalmas sikernek számít, ha figyelembe vesszük, milyenek a jelenlegi energiaárak a kontinensen.

drágulás
áram
villanyáram
Karai László
Zorana Mihajlović
áremelkedés

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű