Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A szürkegazdaság visszaszorításáról tanácskozott a szerb kormány

2019-05-22
14:32
2019-05-22
18:42
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták azokat az intézkedéseket, amikkel az utóbbi években igyekeztek harcolni a jelenség ellen. A szürkegazdaság visszaszorításával nőttek Szerbia bevételei, így befektetésekre is több jut.

2018-ban Szerbiában minden ötödik cég a szürkegazdaságban dolgozott. 2017-ben ez az arány 9 százalékkal nagyobb volt. A NALED, vagyis a Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége felmérést készített a témáról. Ebből kiderült: a szürkegazdaság az építőiparban, a kereskedelemben és a vendéglátásban a legnagyobb.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Számomra 2015. jelentette a fordulópontot a szürkegazdaság elleni harcban, amikor megalakult az első munkacsoport a kormányban, amely azóta is foglalkozik ezzel a témával. Ekkor készült el az erre irányuló akcióterv is 2016-ra. A komoly küzdelmet a szürkegazdaság ellen a gazdasági szereplőknek ellenőrzésére vonatkozó törvény módosításai jelentették, amelyek egy sor kiváló megoldással szolgáltak az igazságos piaci körülmények megteremtésére.”

A szürkegazdaság elleni harc tevékenységei közül kiemelték az ellenőrző szervek hatékonyabb működésének szavatolását az ún. e-Inspektor rendszer segítségével, az idénymunkások alkalmazásának könnyítését, a kezdő vállalkozók adókedvezményeit, illetve az adóhivatal működésének javítását. A szürkegazdaság visszaszorításával nőttek az ország bevételei. Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Növelni fogjuk a nyugdíjakat és a fizetéseket a közintézményekben. Még több közérdekű befektetésre, nagyberuházásra számíthatunk, hogy infrastruktúránk még jobb és hatékonyabb legyen, ezzel a befektetők számára is vonzóvá válunk, amivel új munkahelyek teremtődnek.”

Pásztor István, a  Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte a nemrég bevezetett lehetőséget az idénymunkások egyszerűsített eljárásban történő alkalmazására, és annak fontosságát a vajdasági vállalkozók és munkavállalók számára: „Most megteremtődtek a lehetőségei annak, hogy nagyon egyszerűen, pár perc alatt a szezonmunkások alkalmazásának jogszerűségét meg lehessen tenni, ami nemcsak a vállalkozónak fontos, mert nem kell, hogy tartson az inspektortól, hanem jó a munkavállalónak is, mert nagyobb biztonságérzete lehet neki.”

A szürkegazdaság elleni harcnak nincs vége, folyamatosan kell küzdeni ellene, hogy kialakuljon egy adófizetői kultúra, amely egyébként Vajdaságban fejlettebb, mint az ország többi részén – emelte ki a Pannon RTV-nek a tartományi parlament elnöke a tanácskozáson.

szürkegazdaság
visszaszorítás
Ana Brnabic
Sinisa Mali
Pásztor István
NALED

Most

Népszerű