Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A szürkegazdaság visszaszorításáról tanácskozott a szerb kormány

2019-05-22
14:32
2019-05-22
18:42
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták azokat az intézkedéseket, amikkel az utóbbi években igyekeztek harcolni a jelenség ellen. A szürkegazdaság visszaszorításával nőttek Szerbia bevételei, így befektetésekre is több jut.

2018-ban Szerbiában minden ötödik cég a szürkegazdaságban dolgozott. 2017-ben ez az arány 9 százalékkal nagyobb volt. A NALED, vagyis a Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége felmérést készített a témáról. Ebből kiderült: a szürkegazdaság az építőiparban, a kereskedelemben és a vendéglátásban a legnagyobb.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Számomra 2015. jelentette a fordulópontot a szürkegazdaság elleni harcban, amikor megalakult az első munkacsoport a kormányban, amely azóta is foglalkozik ezzel a témával. Ekkor készült el az erre irányuló akcióterv is 2016-ra. A komoly küzdelmet a szürkegazdaság ellen a gazdasági szereplőknek ellenőrzésére vonatkozó törvény módosításai jelentették, amelyek egy sor kiváló megoldással szolgáltak az igazságos piaci körülmények megteremtésére.”

A szürkegazdaság elleni harc tevékenységei közül kiemelték az ellenőrző szervek hatékonyabb működésének szavatolását az ún. e-Inspektor rendszer segítségével, az idénymunkások alkalmazásának könnyítését, a kezdő vállalkozók adókedvezményeit, illetve az adóhivatal működésének javítását. A szürkegazdaság visszaszorításával nőttek az ország bevételei. Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Növelni fogjuk a nyugdíjakat és a fizetéseket a közintézményekben. Még több közérdekű befektetésre, nagyberuházásra számíthatunk, hogy infrastruktúránk még jobb és hatékonyabb legyen, ezzel a befektetők számára is vonzóvá válunk, amivel új munkahelyek teremtődnek.”

Pásztor István, a  Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte a nemrég bevezetett lehetőséget az idénymunkások egyszerűsített eljárásban történő alkalmazására, és annak fontosságát a vajdasági vállalkozók és munkavállalók számára: „Most megteremtődtek a lehetőségei annak, hogy nagyon egyszerűen, pár perc alatt a szezonmunkások alkalmazásának jogszerűségét meg lehessen tenni, ami nemcsak a vállalkozónak fontos, mert nem kell, hogy tartson az inspektortól, hanem jó a munkavállalónak is, mert nagyobb biztonságérzete lehet neki.”

A szürkegazdaság elleni harcnak nincs vége, folyamatosan kell küzdeni ellene, hogy kialakuljon egy adófizetői kultúra, amely egyébként Vajdaságban fejlettebb, mint az ország többi részén – emelte ki a Pannon RTV-nek a tartományi parlament elnöke a tanácskozáson.

szürkegazdaság
visszaszorítás
Ana Brnabic
Sinisa Mali
Pásztor István
NALED

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.