Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Találós kérdés: Sokba kerül, de hiába van pénzünk, szerencse is kell hozzá, hogy megszerezzük

2022.07.25
16:25
2022.07.25
21:59
Forrás
Pannon RTV
Egy év alatt csaknem duplájára nőtt a tüzelőfa köbméterének ára. Tavaly még 13.200 dinárt kellett fizetni két köbméter hasogatott fáért, most ugyanazért már 23.500 dinárt kell adni. Ennek ellenére szinte nincs is elegendő tüzelőanyag a fatelepeken.

A fatelepesek szerint észrevehető, hogy megnőtt a tüzelő iránti kereslet. Szinte folyamatosan csörög a telefonjuk, ahogy mondják, az emberek attól tartanak, hogy nem lesz mivel fűteni a télen.

Erre a csantavéri fatelepre is folyamatosan érkeznek a vásárlók. Bojtos Adrianna fát szeretett volna venni. Neki szerencséje volt, mert már délután megkapta a tüzelőt a pénzéért. Mint fogalmazott: attól is tartanak, hogy a most beköszöntött gazdasági válság miatt nem tudnak majd mással fűteni. „Azért szeretnénk vásárolni, hogy elkészüljünk a télre. A villanyáram is nagyon drága, bekészítjük a fát, hogy megszáradjon. Ezzel fűtenénk.”

A fatelepekre jelenleg nem tudnak annyi szenet és fát hozni, hogy kielégítsék az emberek igényeit, pedig nem olcsó a tüzelő. Jelenleg 23 és fél ezer dinárért adnak 2 köbméter hasogatott ládás fát.

Nagy Antal, fatelep-tulajdonos: „Egy évvel ezelőtt 13.200 dinár volt ugyanez a fa, ami most 23 és fél ezer dinár.”

A fatelep-tulajdonos azt mondja: nagy a kereslet, a beszállítók annyiért adják a fát, amennyiért akarják. Így ők is kiszolgáltatott helyzetben vannak. A szén esetében nem volt ekkora a drágulás, tonnáját már 14 és fél ezer dinárért árulják. „Eddig minden évben az volt, hogy nyáron lement az ára. Most ilyen nincs. Nem fog lemenni az ára. Biztosan nem, hanem mindig emelik. Minden harmadik túra után 1000 dinárral emelik a fa árát.”

A közgazdász szerint az infláció mindenre kihatással van, így a tüzelőanyagra is. Az emberek attól tartanak, hogy télen nem lesz mivel fűteni, a gáz- és az áramellátás az ukrajnai háború következtében bizonytalanná vált, emiatt egyre keresettebb a szén és a fa. Karai László szerint a fatelepek is gondban vannak, hiszen a kitermelés és a beszerzés is megdrágult. Állítólag nincs elég favágó sem Szerbiában, ezért aki mégis vállalja ezt a munkát, azt meg kell fizetni. „A kereslet és a kínálat közötti viszony alakulása befolyásolja a mostani viszonyokat. A keresleti oldalon a nagy bevásárlási igények, és az inflációtól való félelem az, amely mozgatja az emberek pszichológiáját, abból a szemszögből, hogy minél előbb több fát, vagy valamilyen tüzelőanyagot vásároljanak.”

A közgazdász hozzátette, hogy a közeljövőben talán mérséklődhet az infláció. Karai László ezt a szerb pénzügyminiszter legutóbbi bejelentésére hivatkozva állítja. Szerinte ez az információ megnyugtathatná a piacot, és nem teremtene olyan helyzetet, hogy mindenki sietve költse el a pénzét fára vagy szénre, csak azért, mert attól tart, hogy még tovább emelkedik a tüzelőanyag ára.

tűzifa
tüzelőanyag
fatelep

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű