Ugrás a tartalomra

Támogatásokról, lehetőségekről szakpolitikusoktól

2024.02.28
07:55
2024.02.28
16:42
Forrás
Pannon RTV
A mintegy hétszáz lakosú bánáti Szentmihályon a legtöbben kertészkednek, vagy gabonatermesztéssel foglalkoznak.

A határuk nem nagy, mégis ők Nagybecskerek zöldségpiacának fő ellátói. Tekintettel arra, hogy az itt élők legnagyobb része mezőgazdaságból él, ezért számukra fontosak az ágazatot érintő aktualitások.

A Vajdasági Magyar Szövetség mezőgazdasági szakpolitikusai két hete járják a magyarlakta településeket, hogy tájékoztassák a termelőket arról milyen támogatásokra számíthatnak az idén. Az eddigi összejövetelek mind nagy érdeklődés mellett zajlottak. Így volt ez tegnap este a szentmihályi Faluházban megtartott lakossági fórumon is.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A titkárságnak a pályázatai március hónap folyamán fognak megjelenni a gazdáknak. Ugyanúgy, mint az eddigi években, előszámlával is tudnak majd pályázni és papír alapon, postai úton el tudják majd küldeni a titkárságnak a pályázati kérelmeiket. Körülbelül egy hónapig fognak nyitva állni ezek a lehetőségek és arra tudok biztatni minden vajdasági gazdát, hogy pályázzanak és használják ki ezeket a lehetőségeket.”

A mezőgazdasági minisztérium minden eddiginél nagyobb keretösszeget biztosított a mezőgazdasági termelők támogatására. A hektáronként megnyerhető támogatások összege meghaladja a 40 ezer dinárt.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár: „Az E-agráron keresztül a bejegyzés meg lett hosszabbítva, a gazdaságok megújítása és a terület alapú támogatás lekérése. Vannak aktualitások ugye kiírtuk és megjelentettük a kamattámogatott hiteleket. Továbbá elmondom mindig, hogy mi az, amire számíthatnak és interaktívak szoktak lenni ezek a lakossági fórumok. Ugyanúgy elvárjuk, hogy melyek azok az észrevételek, ötletek melyeket a gazdák fontosnak tartanak annak érdekében, hogy belépjenek a költségvetésbe, ami illeti a jövő évet.”

Fennáll a lehetősége annak, hogy heti egy alkalommal Szentmihályra is ellátogasson a Muzslyán és Magyarittabén szolgálatot teljesítő falugazdász. Ez fontos segítség lehet a szentmihályi termelőknek.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke: „Hogyha van rá egy mód és kapunk egy irodahelyiséget, akkor legvalószínűbben a jövő héttől, vagy lehet már a héttől kezdve, szerdai napon a falugazdászunk kijön ide. Megpróbáljuk, megnézzük a termelők mennyire tartanak igényt erre a szolgáltatásra és amennyire van rá igény, akkor szívesen azt az egy napot a falugazdászunk itt eltölti. Amennyiben fél nap is elég lesz – azt meglátjuk majd menet közbe – akkor arra az időszakra jön ki.”

Csütörtökön Magyarcsernyén, a helyi közösség épületében, 18 órai kezdettel tartanak lakossági fórumot.

mezőgazdaság
Szentmihály
Ótott Róbert
Juhász Attila
Nagy Miklós

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.