Ugrás a tartalomra

Tartományi támogatás a méhészeknek

2021.07.01
16:15
2021.07.01
17:23
Forrás
Pannon RTV
Támogatást kaptak a tartománytól a vajdasági méhészek. 105 szerződést írtak alá. A vissza nem térítendő támogatásból felszerelést és méhcsaládokat vásárolhatnak a méhészek.

Az itthoni méz egyre ismertebb a piacokon, és egyre nagyobb is rá a kereslet. A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatására a muzslyai Bálint János is jelentkezett. Családja negyven éve foglalkozik méhészettel főállásban.

Bálint János, méhész, Muzslya: „Körülbelül ezer kaptárral dolgozunk, de úgy nézzük, hogy ez a kaptár szám, vagy méhcsalád szám kevés, és fordultunk a vajdasági titkársághoz, szeretnénk felfejleszteni a méhészetünket.”

A moholi Gordos Hajnalkáéknak harminckét kaptáruk van.

Gordos Hajnalka, méhész, Mohol: „300 ezer dinár támogatásban részesültünk, ennek a felét a vajdasági kormány fedezi, és méhkaptárak, és eszközök beszerzésére fogjuk fordítani.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság idén huszonötmillió dinárt fordított a méhészek támogatásra. A legmagasabb támogatás összege 300 ezer dinár volt.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Olyan gazdák tudtak pályázni, akik a méhészetben gyakorlottak, és a méhészetben tevékenykednek. 50-60 százalékos költség visszatérítést tudtak megvalósítani ennek a pályázatnak a kapcsán.”

A méhészet fejlesztésére szánt támogatás igénylőinek száma jóval magasabb, mint a korábbi években. Több mint 300 pályázat érkezett a titkársághoz.

Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági titkár: „Évről évre egyre több gazdálkodó, azaz bejegyzett gazdaság foglalkozik méhészettel, ez a szám állandó növekedést mutat, és természetesen új termékeket kapunk, amelyek teljesen elfogadhatók a piacokon.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság jövőre legalább tízmillió dinárral növelni fogja a támogatás összegét - tette hozzá Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár.

támogat
támogatás
méhek
méhész
Ótott Róbert

Most

18:42, Frissítve: 19:41

Lázár János Óbecsén zárta vajdasági körútját

Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartott délután lakossági fórumot a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eseményen jelen volt Lázár János magyar építési és közlekedési miniszter is, aki a Tisza-parti városban zárta vajdasági körútját.
16:55, Frissítve: 19:06

Birkózóiskola nyílt Pacséron

Nagy volt az érdeklődés a helyi iskola diákjai részéről. A Vajdasági Birkózóakadémia berkeiben a pacsérival egyben már kilenc klub nyílt, de folytatni fogják a tagtoborzást és a birkózóiskolák nyitását.

Népszerű

Két új pályázat jelent meg a Prosperitatinál

Folytatódik a Prosperitati Alapítvány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, két új pályázat jelent meg a mezőgazdasági termelők és a vállalkozók számára, 2-2 milliárd forintos keretösszeggel. Pályázni december 5-től lehet.

Kerülje el ezt a kereszteződést Szabadkán

Újabb ideiglenes útlezárás várható Szabadkán. A Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése miatt november 25-étől, vagyis szombattól tíz napon át zárva lesz a Makszim Gorkij, a Jovan Mikić, a Papp Pál és a Szegedi út kereszteződése.