Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tartományi támogatás a méhészeknek

2021.07.01
16:15
2021.07.01
17:23
Forrás
Pannon RTV
Támogatást kaptak a tartománytól a vajdasági méhészek. 105 szerződést írtak alá. A vissza nem térítendő támogatásból felszerelést és méhcsaládokat vásárolhatnak a méhészek.

Az itthoni méz egyre ismertebb a piacokon, és egyre nagyobb is rá a kereslet. A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatására a muzslyai Bálint János is jelentkezett. Családja negyven éve foglalkozik méhészettel főállásban.

Bálint János, méhész, Muzslya: „Körülbelül ezer kaptárral dolgozunk, de úgy nézzük, hogy ez a kaptár szám, vagy méhcsalád szám kevés, és fordultunk a vajdasági titkársághoz, szeretnénk felfejleszteni a méhészetünket.”

Pannon RTV

A moholi Gordos Hajnalkáéknak harminckét kaptáruk van.

Gordos Hajnalka, méhész, Mohol: „300 ezer dinár támogatásban részesültünk, ennek a felét a vajdasági kormány fedezi, és méhkaptárak, és eszközök beszerzésére fogjuk fordítani.”

Pannon RTV

A tartományi mezőgazdasági titkárság idén huszonötmillió dinárt fordított a méhészek támogatásra. A legmagasabb támogatás összege 300 ezer dinár volt.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Olyan gazdák tudtak pályázni, akik a méhészetben gyakorlottak, és a méhészetben tevékenykednek. 50-60 százalékos költség visszatérítést tudtak megvalósítani ennek a pályázatnak a kapcsán.”

Pannon RTV

A méhészet fejlesztésére szánt támogatás igénylőinek száma jóval magasabb, mint a korábbi években. Több mint 300 pályázat érkezett a titkársághoz.

Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági titkár: „Évről évre egyre több gazdálkodó, azaz bejegyzett gazdaság foglalkozik méhészettel, ez a szám állandó növekedést mutat, és természetesen új termékeket kapunk, amelyek teljesen elfogadhatók a piacokon.”

Pannon RTV

A tartományi mezőgazdasági titkárság jövőre legalább tízmillió dinárral növelni fogja a támogatás összegét - tette hozzá Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár.

támogat
támogatás
méhek
méhész
Ótott Róbert

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.