Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tartományi támogatás a méhészeknek

2021.07.01
16:15
2021.07.01
17:23
Forrás
Pannon RTV
Támogatást kaptak a tartománytól a vajdasági méhészek. 105 szerződést írtak alá. A vissza nem térítendő támogatásból felszerelést és méhcsaládokat vásárolhatnak a méhészek.

Az itthoni méz egyre ismertebb a piacokon, és egyre nagyobb is rá a kereslet. A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatására a muzslyai Bálint János is jelentkezett. Családja negyven éve foglalkozik méhészettel főállásban.

Bálint János, méhész, Muzslya: „Körülbelül ezer kaptárral dolgozunk, de úgy nézzük, hogy ez a kaptár szám, vagy méhcsalád szám kevés, és fordultunk a vajdasági titkársághoz, szeretnénk felfejleszteni a méhészetünket.”

Pannon RTV

A moholi Gordos Hajnalkáéknak harminckét kaptáruk van.

Gordos Hajnalka, méhész, Mohol: „300 ezer dinár támogatásban részesültünk, ennek a felét a vajdasági kormány fedezi, és méhkaptárak, és eszközök beszerzésére fogjuk fordítani.”

Pannon RTV

A tartományi mezőgazdasági titkárság idén huszonötmillió dinárt fordított a méhészek támogatásra. A legmagasabb támogatás összege 300 ezer dinár volt.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Olyan gazdák tudtak pályázni, akik a méhészetben gyakorlottak, és a méhészetben tevékenykednek. 50-60 százalékos költség visszatérítést tudtak megvalósítani ennek a pályázatnak a kapcsán.”

Pannon RTV

A méhészet fejlesztésére szánt támogatás igénylőinek száma jóval magasabb, mint a korábbi években. Több mint 300 pályázat érkezett a titkársághoz.

Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági titkár: „Évről évre egyre több gazdálkodó, azaz bejegyzett gazdaság foglalkozik méhészettel, ez a szám állandó növekedést mutat, és természetesen új termékeket kapunk, amelyek teljesen elfogadhatók a piacokon.”

Pannon RTV

A tartományi mezőgazdasági titkárság jövőre legalább tízmillió dinárral növelni fogja a támogatás összegét - tette hozzá Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár.

támogat
támogatás
méhek
méhész
Ótott Róbert

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.