Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Tombol a dinnyeszezon

2019-07-11
13:48
2019-07-11
16:45
Forrás
Pannon RTV
A nyári hőségben szinte mindenki élvezettel fogyasztja a lédús gyümölcsöt. Szabadkán a piacokon kívül közel 40 helyszínen értékesíthetik a dinnyét és egyéb szezonális termékeiket az eladók.

A szabadkai Tejpiacon a standok már roskadoznak a mézédes, lédús gyümölcstől. Nagy a kereslet a görög- és a sárgadinnye iránt is. A vásárlók több praktikát is bevetnek annak érdekében, hogy megtalálják a legédesebbet. Fiala Sándor szerint minél haragosabb zöldnek kell lennie. „Az a része, ami a földön fekszik, minél sárgább legyen, mert az azt jelenti, hogy sokáig kint volt a földön és nagyobb valószínűséggel érett. Ha fehér, az azt jelenti, hogy nem érett még, mert keveset volt kint.”

A vásárlók több fajta görögdinnye közül is választhatnak, a kilónkénti ára 40 és 60 dinár között mozog. A piacokon már évek óta a külföldi mellett a hazai termés is megtalálható. Vera Hampelić, eladó: „A dinnye ára most már kedvező, ötven dinár kilogrammonként. Sajkásgyörgyéről a görögdinnye és a sárgadinnye a legismertebb. Mindenki azt mondja, hogy nagyon finomak.”

A piacokon kívül a város területén, az utak mentén is megvásárolható a frissítő gyümölcs. Az árusok elmondása szerint naponta átlagosan 30-40 darabot visznek el a vásárlók.

Csikós Ilona, eladó:
„- A zöld dinnye Görögországból jön, a fekete dinnye azonban már innen való, hazai dinnye.
- Hogyan állapítható meg, hogy egy dinnye érett?
- A legjobban a szárán lehet látni, amikor szép zöld. A dinnye azon fele, ami a földön volt, sárga egy kicsit, akkor az biztos, hogy finom is.”

A szakavatottak elárulták stábunknak, hogy a dinnye szedésekor a szár vágásánál lé folyik ki, majd cukros lerakódás keletkezik rajta. Ez alapján állapíthatja meg a szemfüles vásárló, hogy mennyire friss a gyümölcs.

dinnye

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.