Ugrás a tartalomra

Új korszakába lép a szerbiai agrárium (videó)

2016-01-29
16:56
A nyugati országok számára már nem idegen az IT-technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban
A nyugati országok számára már nem idegen az IT-technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban. Újvidéki kutatók egy csoportja most a szerbiai agráriumot akarja magasabb szintre emelni, az újdonságok alkalmazásával pedig versenyképesebbé tenni. Új korszakába lép a szerbiai agrárium. A gazdaságosabb és biztonságosabb termelés érdekében szükséges a nanotechnológia, a műholdas adatfeldolgozás, vagy a telekommunikációs technológiák alkalmazása. Az újvidéki Biosens Intézetben éppen ezeket az újdonságokat ötvözik a mezőgazdasággal. Cselyuszka Norbert, kutató: „Olyan hullámfenoméneket vizsgálunk, amelyek nem léteznek a természetben, és hogy ezt kihasználhassuk, mint szenzorok, vagy mint aktívátorok valamilyen rendszerekben, és foglalkozunk külön elektromágneses, optikai és akusztikai hullámokkal.”Az IT-technológiák ma már a tudomány szinte minden ágazatában jelen vannak. Most a mezőgazdaság kapott lehetőséget arra, hogy ezek a technológiák helyet kapjanak a termelésben. Az intézetben dolgozó fiataloknak komoly elképzelésük van a jövő mezőgazdaságával kapcsolatban és szerintük az újdonságokat alkalmazva akár 2-3 éven belül megváltozhat a termeléshez való viszonyulás. Vesna Crnojević-Bengin, részlegvezető: „Azon dolgozunk, amit a modern technológia biztosít, kezdve a mikro- és nanoelektronikától, a műholdvezérlésen keresztül a robotikáig, a Big Data elemzésig, ez egy új ágazat, ami összegyűjti az adatokat és egy integrált rendszerben hasznos információkat nyújt a mezőgazdasági termelés felülvizsgálatára.” A Biosens Intézetet 2015 áprilisában alapította a Tartományi Kormány. Pásztor István, a Képviselőház elnöke örömmel nyugtázta, hogy megalapozódni látszik az agrárium jövője. „Ez egy olyan intézet, amelynek az alapvető feladata az kell hogy legyen, hogy a megszerzett információkat, a mezőgazdasági termeléshez szükséges fontos információkat a falugazdász rendszeren keresztül, a tanácsadó hálózaton keresztül eljuttassák a mezőgazdasági termelőkig, annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelés minél hatékonyabb legyen.” A kutatásokat uniós támogatásokból pénzelik. Eddig kétmillió eurót sikerült új beruházásokra és kutatásokra fordítani.

Most

19:06, Frissítve: 19:17

Változékony marad az idő

Továbbra is változékony időjárásra számíthatunk térségünkben. Szombaton felszakadozik a felhőzet, vasárnap hóesés is lehet. A jövő hét elején borongós idő, majd időszakos napsütés is várható.
17:37, Frissítve: 17:50

Elhunyt John Barton rendező

John Barton a Royal Shakespeare Company társalapítója volt. A halálhírről a társulat számolt be. A rendező 89 éves korában hunyt el.

Népszerű