Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Új szabályok az utasszállításban

2019.08.17
13:41
2020.03.25
10:04
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Utasszállító Közvállalat felkészült a gyerekek szállítására vonatkozó új szabályokra, szeptembertől ugyanis új rendelkezések lépnek hatályba.

Eszerint minden ülésen kell, hogy legyen biztonsági öv, a sofőröknek legalább 3 éves munkatapasztalattal kell rendelkezniük, az orvosi vizsgájuk nem lehet régebbi egy évnél, a buszok műszaki állapotát pedig havonta kell ellenőrizni.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A tanév kezdetével új szabályok képnek életbe a diákbuszokkal kapcsolatban. Ennek értelmében minden ülésen lesz biztonsági öv, ezzel növelve a diákok biztonságát.

Illusztráció: Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Szabadkai Utasszállító Közvállalat diákbuszával utaznak Noszáról a hajdújárási iskolába Nagy Francsik Klementina gyermekei. Ha kocsival utaznak, szigorúan ügyel arra, hogy indulás előtt a gyerekek bekössék magukat. Örömmel értesült arról, hogy szeptembertől az iskolabusz is fel lesz szerelve biztonsági övekkel: „A gyerekek szeretnek utazni ezzel a busszal és a szülőknek is nagy könnyítés, ugyanis sokan vagyunk itt, akiknek 4-5 vagy még ettől is több kilométerre van az iskola. Jó időben biciklivel el tudnak menni a gyerekek, viszont télen a hóban, az esőben nagy segítség az iskolabusz.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Csonka Renáta ugyan már nem közlekedik a noszai iskolabusszal, de nagyon örül neki és támogatja a biztonsági övek használatát: „Itt élek Noszán, eddig a busszal jártam, de már elballagtam. A diákok biztonságosabb utaztatása miatt szükséges a biztonsági öv használata.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Milan Vasović, a Szabadkai Utasszállító Közvállalat közlekedési ügyvezető igazgatója: „Az első sorban hárompontos övek vannak az üléseken, ami megakadályozza, hogy a test előredőljön ütközéskor.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az ülések biztonsági öveit mutatta meg a szabályszerűen felszerelt diákbuszban Milan Vasović, a Szabadkai Utasszállító Közvállalat közlekedési ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a többi ülésnél viszont más a helyzet: „A többi kétpontos biztonsági öv. Ezeket is be lehet szépen kötni. Vannak kapcsok, minden az utasok szükségleteihez van igazítva, hogy hozzá legyenek csatolva az üléshez, és hogy felborulás esetén megakadályozza az utasok kiesését a járműből, tehát jelentősen csökkenti a súlyos testi sérülés lehetőségét.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

30 gyerekig legalább egy kísérő kell, hogy legyen a buszon, ez felett pedig kettő. A kísérő dolga, hogy leellenőrizze, bekötötték-e magukat a diákok. Az új szabályok a diákbuszokra vonatkoznak, az iskolába utazásra, és főleg a szervezett kirándulásokra, tehát a városi buszok nem szállíthatnak szervezett gyerekcsoportokat. Az újdonságok kapcsán Vasović kiemelte, vannak még azért hiányosságai, az utasszállítóknak pedig több idő kell, hogy a szigorításokhoz alkalmazkodjanak, azok többletkiadással járnak. Az illetékes hozzátette, augusztus végén, szeptember elején egyébként új buszokat kap a Subotica-trans.

személyszállítás
utasszállítás
gyerekek
biztonsági öv
Subotica-trans

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.