Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Újra felütötte a fejét az afrikai sertéspestis Szerbia egyes részein

2021.07.30
12:52
2021.07.30
16:15
Forrás
Pannon RTV
A betegség az emberre nem veszélyes, de nagy kárt tehet a sertésállományban.

Az afrikai sertéspestis egy vírus által okozott, könnyen és gyorsan terjedő betegség. Európában elsősorban a házisertés és a vaddisznó fogékonyak rá. Nagy gazdasági károkat okozhat, mivel ahol felbukkan, ott a teljes állományt fel kell számolni. A gazdák elsősorban megfelelő óvintézkedésekkel védekezhetnek ellene.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A temerini Acsai Lászlóék 2018. óta foglalkoznak nagyobb mennyiségben anyakocákkal, és ezen belül malactartással. A sikeres gazdálkodás része az egészségügyi előírások ismerete is.

„Csakis a megelőzés az egyetlenegy módja a védekezésnek. Az állattartóhelyek fertőtlenítése, biztonságos helyről beszerezni takarmányt, az idegen mozgás leminimalizálása, valamint az a személy, aki pucolja, rendezi a jószágokat, mindennapos fertőtlenítést kell, hogy elvégezzen saját magán, csizmáján, ruháján, ez az egyetlenegy módja neki.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. Elsősorban a sertésállományt veszélyezteti, mivel kezelésére nincs gyógyszer, a megelőzésre nincs védőoltás - mondta el Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.

„Mi ennek a csapásnak főleg a Bulgáriával és Romániával határos területek mentén vagyunk kitéve, mivel ott tombol. Főleg Romániában, ahol sehogy sem tudják visszaszorítani. Mi még mindig ellenőrzés alatt tartjuk Kelet-Szerbia területén, van belőle egy kicsi Közép-Szerbiában, de ne feledjék, hogy nekünk a fő sertéstenyésztési pontjaink Mácsva, Szerémség és Dél-Bácska.”

A miniszter hozzátette, hogy Szerbia keleti részein az is gondot jelent, hogy a disznókat kiengedik az erdőkbe, valamint helyenként együtt tartanak vaddisznókat a házi sertésekkel.

sertéspestis
sertés
disznó
jószág
betegség

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.