Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Üzleti találkozók, szakmai tanácskozások az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon

2019.05.13
18:25
2019.05.13
19:59
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság képviselői az orosz Nyizsnyij Novgorod város illetékeseivel írtak alá szerződést, ami alapul szolgálhat a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minél nagyobb mennyiségű kiviteléhez.

A kiállításon egyébként minden nap programokkal várják az érdeklődőket, szerdán magyar–szerb üzleti fórumot tartanak az agrárszemlén.

Pannon RTV/Juhász Géza

Az idei újvidéki kiállítás az innovációk és az információs technológiák mezőgazdaságban való alkalmazásának jegyében zajlik. A mezőgépgyártók igyekeznek eleget tenni a kihívásoknak – hangzott el az eseményen. Németh Alfréd, mezőgép-forgalmazó, Újvidék: „Vannak olyan permetezők, amelyek már tudnak GPS és komputer alapján permetezni, adagolni a vegyszert és a lombtrágya mennyiségét, a kijuttatás helyét, valamint a műtrágyaszórók is már mázsával ellátottak, amelyek különböző rendszereket támogatnak és alkalmasak a precíziós gazdálkodásra.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A tartományi illetékesek az oroszországi Nyizsnyij Novgorod település képviselőivel egyeztettek. Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke szerint eddig is kiváló volt a kapcsolat kivitel szempontjából Oroszországgal, ezután még inkább fejlődhet. „Amit külön ki kell emelnünk, az az, hogy a kiviteli termékpaletta is bővül, valamint az Oroszországba szállító cégek száma is. Folytatjuk az export növelését, hiszen a tavalyi évi kivitel 30 százalékát, azaz 80-100 millió eurós kivitelt már most megvalósítottuk.”

Nyizsnyij Novgorod és Vajdaság 2018-ban írt alá első ízben együttműködési szerződést. A mostani újvidéki vásárra 22 vállalat érkezett Oroszországból. Makszim Cserkasov, képviselő, Nyizsnyij Novgorod, Oroszország: „Nagyszámú és különböző profilú céget hoztunk most ide, akik bemutatják a saját termelésüket. Köszönettel tartozunk a Tartományi Gazdasági Kamarának, hogy meghívtak bennünket a fórumon való részvételre, így reményeink szerint erősödnek eddigi kapcsolataink, és újdonságokkal is szolgálhatunk majd.”

Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági titkár reményét fejezte ki a jövőbeni együttműködés erősítésével kapcsolatban. „Minden évben növekednek a külkereskedelmi mutatóink, elsősorban, amikor Vajdaság mezőgazdaságáról van szó. Fontos, hogy az élelmiszeripari termékek kivitele is növekszik, valamint a külkereskedelmi mérlegünk is pozitív.”

Pannon RTV/Juhász Géza
Pannon RTV/Juhász Géza

A mezőgazdasági titkár egy Magyarország és Szerbia közötti IPA-projekt kapcsán szervezett kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, valamint bejelentette, hogy idén először olyan tematikus nap is lesz a vásáron, amelyen a gyümölcstermeléssel- és feldolgozással foglalkoznak majd.

Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár
mezőgép
Nyizsnyij Novgorod

Most

Népszerű