Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Vajdaságban évről évre növekszik az őszi káposztarepce vetésterülete

2022.04.17
10:51
2022.04.17
17:33
Forrás
Pannon RTV
A hosszan tartó szárazság akár még is felezheti a tervezett hozamot.

A stabil hozam a kedvező időjárás, a jó tápanyag ellátottság és a körültekintő növényvédelem függvénye.

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Rác Erik földműves topolyai parcelláján virágzik az olajrepce, a kései fagy nem tett kárt a növényben. A gazda földterületeinek mintegy negyven százalékán termeszt olajrepcét, sok odafigyelést igényel a növény, de a piacon nagy rá a kereslet és a pillanatnyi felvásárlási ára is kedvező, 100 dinár kilogrammonként. A legnagyobb gondot jelenleg a száraz, szeles időjárás jelenti - mondja a gazda.„Aki időben vetette, megadott mindent, mint én is, és ha talán még számíthatunk itt a napokban egy kis esőre, akkor egy olyan 60-70 százalékos termés talán várható, ha nem lesz, akkor 50 százalékos.”

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Ebben az időszakban a repcefénybogár támadja a növényt, a bimbók károsításában komoly szerepet játszhat. A kártevő rovar ellen még a virágzást, a rügyek kipattanását megelőzően szükséges permetezéssel védekezni - mondja Bakos Viktor agrármérnök, gazdálkodó. „Itt még nincs méhveszélyességi probléma, ilyen állapotában le lehet még fújni, de utána, amikor már átfordul abba, amikor még nem teljes virágzásban van, de már intenzív kivirágosodásban tulajdonképpen, onnantól kezdve már pietroid tartalmú különböző insekticidekkel nem szabad kezelni az állományt.”

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

A repce hozamának növelésében nagy szerepet játszik a megfelelő tápanyag-utánpótlás is, a bór tartalmú lombtrágyák használatát ajánlják a szakemberek.

repce
káposztarepce
vetésterület

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű