Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Várható, hogy csökken az üzemanyagok ára?

2021.10.06
21:45
2021.10.07
07:07
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt négy hónapban jelentősen nőtt az üzemanyagok ára Szerbiában. Májushoz képest a benzin literje tíz dinárral, a dízelé hattal, a gázé pedig héttel nőtt. A legutóbb e hét elején.

Összeállításunkban a taxisok mondják el, hogyan érinti ez őket, majd a Közügyek vendégeként Zombori Imre közgazdász árulta el, várható-e az árak csökkenése vagy további növekedése.

Pannon RTV

Az üzemanyag áremelkedésének oka a világpiaci folyamatokban keresendő, ugyanis a kőolaj ára 57 százalékkal emelkedett az év eleje óta. A szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének illetékesei a minap úgy nyilatkoztak: a szerb piac folyamatosan alkalmazkodik a világpiaci folyamatokhoz. Az elmúlt időszakban valóban növekedés volt tapasztalható, ugyanakkor az elmúlt évben jelentősen csökkentek is a szerbiai üzemanyagárak a világpiaci trendekkel összhangban.

Pannon RTV

Az üzemanyag drágulása szinte minden ipari termék drágulását vonja maga után. Közvetlenül talán a szállítással foglalkozó cégek a legérintettebbek, mint például a taxis cégek.

Az üzemanyag végső felhasználói árába nagy részben adó és jövedéki adó is beépül, ez az összeg több mint felét teszi ki. Diagramon is mutatjuk, hogyan alakultak a benzinárak 2020 tavaszától. Tavaly tavasszal 150 dinárról esett az üzemanyag ára, majd tavaly ősszel, egy évvel ezelőtt kezdett emelkedni tartósan az ár, azóta pedig már a legutóbbi emeléssel 164 dinárt kell fizetni egy liter benzinért.

Míg Szabadkán két évvel ezelőtt 500 taxi sofőr dolgozott, mostanra ez a szám megfeleződött. Hajagos Róbert, az egyik szabadkai taxi cég vezetője elmondta, rengeteg a munka, sok a kiadás.

Pannon RTV

Az üzemanyagok és a nyers nafta ára a 2020-as tavaszi mélypont után, amikor a járványhelyzet világszerte rányomta a bélyegét a gazdaságra, folyamatosan nő.

Minden bizonnyal a világpiac és a gazdaság újbóli beindulása ezek után is kihat az üzemanyag árának alakulására Szerbiában. A tapasztalatok szerint azonban az üzemanyag ára nem olyan mértékben változik, mint a világpiaci ár.

üzemanyag
üzemanyag ára
üzemanyag drágulás
üzemanyagár

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.