Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

2022.01.22
17:30
2022.01.22
17:37
Forrás
Pannon RTV
Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A borászok Tóth György Attila szőlősében gyűltek össze, hogy vesszőt metszenek, és megállapítsák jelenleg milyen állapotban vannak a tőkék.

Tóth György Attila, borász: „12 éve foglalkozom szőlészettel, apukámtól örököltem meg a szőlészetet. Jelenleg olyan 7000 tőke szőlőm van. 3000 tőke olaszrizling, 3000 tőke cabernet franc, amit múlt évben telepítettem és kékfrankosból is van 1000 tőkém.” 

A Telecskai-dombokon jelenleg nagyjából 26 borászat működik, közülük sokan még saját részre dolgoznak, de reménykednek abban, hogy nemsokára lehetőségük lesz saját pincéjükből árulni is őket - mondta Lackovics Károly, az Agios Dimitrios Borrend elnöke.

„Régen nagyon sok szőlő volt erre, ez most megint felmenő vonalban van, úgyhogy ez az első évi manifesztáció is megmutatja azt, hogy a szőlészetnek és a borkultúrának egy erősödő fejlődését látjuk itt, a Telecskai-dombokban.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Vince-napi metszésnek a Telecskai-dombokon is nagy hagyománya van. A metszést Mengyán Károly, a Kadárka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesületének elnöke végezte el.

„A napnak a jellegzetessége az volt, hogy szőlőről szőlőre mentek, tehát egyik helységből a másikba, és ezen a napon állítólag a monda szerint nagyon sok bort kell inni, mert hogyha sok bort iszik az ember, akkor sok bornak való is fog teremni és jó minőségű lesz a bor.”

A vesszőmetszés megmutatta, hogy a vesszők nem fagytak el, így a gazdák abban reménykednek, hogyha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor bőséges termésük lesz.

Vince-nap
vessző
vesszővágás
Tóth György Attila
borász
Lackovics Károly
elnök
Agios Dimitrios Borrend
Mengyán Károly
Kadárka Szőlészek
Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete
Bajsa

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű