Ugrás a tartalomra

Vissza kell szorítani az invazív halfajokat

2022.02.24
12:48
2022.02.24
15:53
Forrás
Pannon RTV
Szelektív lehalászást végeztek a Palicsi-tóban. Az akció célja az invazív halfajok visszaszorítása volt. Legnagyobb számban ezüstkárász került a hálókba.

A halászat során a szakemberek információkhoz jutnak a Palicsi-tó halállományáról. Többek között ponty, csuka, süllő és bodorka is akadt a hálóba. A túlszaporodott, invazív fajok közül ezüstkárászt, kínai razbórát, napkárászt és törpeharcsát is kihalásztak az illetékesek.

Vinkó Tamás, szakmunkás, Palics-Ludas Közvállalat: „Az ezüstkárásznak az a tulajdonsága, hogy nagyon szapora halfaj és más halfajtákkal is tud élni minden gond nélkül, úgyhogy nagyon gyorsan szaporodik. Ezzel kiszorít más halfajokat és a táplálékot is nagy mennyiségben fogyasztja. Más halfajok, például a törpeharcsa az ikrákat megeszi, ezzel nagyon negatív hatással van a populáció alakulására.

A halállomány szabályozása érdekében korábban harcsákat telepítettek a Palicsi-tóba, ezzel is az ezüstkárászok számát akarják visszaszorítani. A lehalászás az ECOLACUS projekt részeként valósult meg.

Dobó Márta, igazgató, Palics–Ludas Közvállalat: „Ezek a hálók igen megteltek. Ebből az egy hálóból 800-900 kilogrammot vettek ki, ami azt jelenti, hogy az ezüstkárász még mindig nagy mértékben jelen van a Palicsi-tóban. Nehéz megbecsülni, mennyi ezüstkárász van a tóban és hogy meddig kell még folytatni a lehalászást, de mindaddig, amíg a közvállalat szükségét látja ennek a tevékenységnek, addig a terveiben szerepel, hogy folytassa.”

A Palics-Ludas Közvállalat illetékesei közölték, tavasszal monitoringozni fogják a vízfelületet, hogy minél pontosabb képet kapjanak a halállományáról.

invazív
invazív halfajok
kárász
ponty
csuka
süllő
harcsa
lehalászás
Palics-Ludas Közvállalat
Dobó Márta
Vinkó Tamás
Vinkó Tamás
Palicsi-tó

Most

16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.
15:54, Frissítve: 18:21

Ma sorsolják ki az EB-csoportokat

A sorsolás előtt a résztvevőket 4 kalapba osztották szét, ezek kialakítása az Eb-selejtezőben nyújtott teljesítmény alapján történt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.