Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Fokozott ellenőrzés, 12 ezer bírság az év első napjaiban

2022.01.05
15:33
2022.01.05
18:20
Forrás
Pannon RTV
Fokozottan ellenőrzik a rendőrök a forgalmat Szerbia-szerte az elkövetkező napokban is.

Nagy a forgalom az utakon az ortodox karácsony előtt, így megnő a balesetveszély is. Az elmúlt négy napban zajló ellenőrzések alatt egyébként csaknem 12 ezer sofőrt bírságoltak meg a rendőrök.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az ittas vezetés a gyorshajtással együtt az egyik leggyakoribb okozója a baleseteknek. A rendőrök az ünnepek alatt elejét szeretnék venni a baleseteknek.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A fokozott közúti ellenőrzés január tizedikéig tart az országban. Szabadkán helyieket kérdeztünk arról, hogy mi erről a véleményük. Elmondták, szerintük ezt nem csak most kellene, hanem egész évben.

Horváth Eleonóra: „Kellene napi szinten többször is kivezényelni rendőrt, aki vigyáz a forgalomra. Az autósok nagyon hajtanak, fiatalok is rengetegen vannak, akik oda-vissza közlekednek az erdőbe. Én gyerekkel közlekedem, mindennap biciklivel, és eddig megúsztam, de hogy ez meddig fog így történni. Az emberek a mellékutcából kihajtanak a főútra, az emberek szét se néznek.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szerbiában tavaly 518 személy vesztette életét közúti balesetben, ez több mint az előző évben, emellett 1500 sofőrt zártak ki a forgalomból a rendőrök.

Miletić Tihamér decemberben szenvedett balesetet. Szerinte sokkal átfogóbb ellenőrzésre lenne szükség a közutakon.

„Az ember áthajtott a piroson, és széttörte a kocsimat. Így nekem lesznek kiadásaim, plusz a biztosító nem fizet. Nagyon kell az odafigyelés és a kamerák is nagyon fontosak. Sajnos nagyon sok a kihágás, amit az emberek csinálnak, nem beszélve arról, hogy mennyien isznak, drogoznak. Tehát nagyon fontos.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A mostani, fokozott ellenőrzési akció során, csak az elmúlt négy napban ittas vezetés miatt 1126 sofőrt büntettek meg Szerbia-szerte, kábítószeres befolyásoltság miatt további 33-at.

Aleksandar Radenković, a Szerbiai Belügyminisztérium munkatársa: „Csak négy napról van szó, ez valószínűleg január 10-ig emelkedni fog. Mindenképpen aggasztó az, hogy az akció előre be volt jelentve, ennek ellenére sokan nem viselkednek felelősségteljesen. Mindenkit, aki részt vesz a közlekedésben, arra figyelmeztetünk, mindenki úgy ünnepel, ahogyan szeretne, vagy fogyaszt-e alkoholt, akkor van probléma, ha ittasan a volán mögé ülnek.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Aleksandar Radenković hozzátette, amellett, hogy ellenőrzik a sofőrök vérének alkoholszintjét, külön figyelmet fordítanak a pszichoaktív szerek használatára, sebességet mérnek, és számonkérik a biztonsági öv használatát is.

forgalom
közúti
ellenőrzés
szabálysértés
ittas vezetés
bírság
gyorshajtás

Most

13:26, Frissítve: 16:00

Székelykevén is készültek a karácsonyra

Adventi kézműves foglalkozást szervezett a Szalmaszál Művelődési Egyesület vasárnap délután Székelykevén. Csuhé angyalkák, karácsonyi díszek és mécsestartók készültek.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.