Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jarolav Pap

A ködben óvatosan kellene vezetni, egyesek mégis száguldoznak

2020-01-18
12:42
2020-01-18
12:49
Forrás
B92, TV Prva
A sűrű köd az előző napokban megnehezítette a közlekedést Szerbia egész területén.

Ilyen körülmények között lassítaniuk kellene a sofőröknek, egyesek azonban száguldoztak az utakon - mondta Aleskandar Radenković, a közlekedési rendőrség munkatársa a Prva Televízió műsorában. Kiemelte, hogy a legtöbb sofőr ilyenkor betartja az előírásokat, de a héten két olyan eset is volt Belgrádban, ahol olyan útszakaszon, ahol 80 km/óra a megengedett haladási sebesség, a járőrök 184,5 és 162,3 km/óra sebességgel száguldó autókat mértek be. Ez jó látási viszonyok között is veszélyes, nem pedig olyan útviszonyok mellett, mint amilyenek az elmúlt napokban uralkodtak a fővárosban - emelte ki. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a sofőröknek szerencséjük van, ha a rendőrség állítja meg őket, nem pedig egy végzetes balesettel végződik a száguldozás. Hozzátette, hogy aki 180 km/óra sebességgel megy, ahol 80-al lenne szabad, az 30-tól 60 napos börtönbüntetésre, 15 büntetőpontra, 120 és 140 ezer dinár közötti pénzbüntetésre és 9 hónapos vezetéstől való eltiltásra számíthat.

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója a Prva TV műsorában elmondta, hogy az útkarbantartóknak is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a közlekedés résztvevőinek tájékoztatására. Kiemelte: a modern technológiák alkalmazásával mérni lehetne a köd sűrűségét és az adatok alapján jelezné a sofőröknek, hogy mennyivel kellene közlekedniük az adott útszakaszon. Hozzátette, hogy ezzel is kizárnák annak a lehetőségét, hogy a sofőr rosszul ítéli meg a közlekedési viszonyokat.

A szakember a mostani, az útburkolatra festett pontok rendszerét kommentálva - amely alapján a sofőröknek fel kellene mérniük a látási viszonyokat - elmondta, hogy szimpatikusnak találja, de a modern információs technológiák világában ez már elavultnak számít.

köd
közlekedés
gyorshajtás

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:30, Frissítve: 15:26

Marad az őszies idő

A napokban nem számíthatunk felmelegedésre. Szeles és esős napok elé nézünk. A hétvége hozhat melegfrontot akár 26 fokos csúcshőmérséklettel.
13:43, Frissítve: 14:09

Városiasodik a vadvilág

Egyre több nem háziasított állat él emberközelben - derül ki egy nemzetközi tudományos felmérés eredményéből.
13:02

Enyhítések Szerbiában

Ezentúl 23 óráig tarthatnak nyitva a kávézók és az éttermek zárt terei. Viszont továbbra sem engedélyezik a tömeges rendezvényeket.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.