Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jarolav Pap

A ködben óvatosan kellene vezetni, egyesek mégis száguldoznak

2020-01-18
12:42
2020-01-18
12:49
Forrás
B92, TV Prva
A sűrű köd az előző napokban megnehezítette a közlekedést Szerbia egész területén.

Ilyen körülmények között lassítaniuk kellene a sofőröknek, egyesek azonban száguldoztak az utakon - mondta Aleskandar Radenković, a közlekedési rendőrség munkatársa a Prva Televízió műsorában. Kiemelte, hogy a legtöbb sofőr ilyenkor betartja az előírásokat, de a héten két olyan eset is volt Belgrádban, ahol olyan útszakaszon, ahol 80 km/óra a megengedett haladási sebesség, a járőrök 184,5 és 162,3 km/óra sebességgel száguldó autókat mértek be. Ez jó látási viszonyok között is veszélyes, nem pedig olyan útviszonyok mellett, mint amilyenek az elmúlt napokban uralkodtak a fővárosban - emelte ki. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a sofőröknek szerencséjük van, ha a rendőrség állítja meg őket, nem pedig egy végzetes balesettel végződik a száguldozás. Hozzátette, hogy aki 180 km/óra sebességgel megy, ahol 80-al lenne szabad, az 30-tól 60 napos börtönbüntetésre, 15 büntetőpontra, 120 és 140 ezer dinár közötti pénzbüntetésre és 9 hónapos vezetéstől való eltiltásra számíthat.

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója a Prva TV műsorában elmondta, hogy az útkarbantartóknak is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a közlekedés résztvevőinek tájékoztatására. Kiemelte: a modern technológiák alkalmazásával mérni lehetne a köd sűrűségét és az adatok alapján jelezné a sofőröknek, hogy mennyivel kellene közlekedniük az adott útszakaszon. Hozzátette, hogy ezzel is kizárnák annak a lehetőségét, hogy a sofőr rosszul ítéli meg a közlekedési viszonyokat.

A szakember a mostani, az útburkolatra festett pontok rendszerét kommentálva - amely alapján a sofőröknek fel kellene mérniük a látási viszonyokat - elmondta, hogy szimpatikusnak találja, de a modern információs technológiák világában ez már elavultnak számít.

köd
közlekedés
gyorshajtás

Most

17:51

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon beszélt Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Népszerű