Ugrás a tartalomra

Nem adják fel a reményt, harmadik napja keresik Danka Ilićet

2024.03.28
09:48
2024.03.29
15:14
Forrás
Pannon RTV
Felhagytak a terepi kereséssel, a rendőrség azonban folytatja az intenzív kutatást és nagy erőkkel vizsgálja az eltűnés körülményeit.

Átvizsgálják a szülők telefonját, ugyanis a benne szereplő adatok akár új információkat tartalmazhatnak vagy az eset szempontjából fontos személyekre utalhatnak. Emellett az illetékesek az eltűnés idejében a közelben lévő személyek mozgását is ellenőrzik a mobiltelefonjaik adatai alapján.

Befejezik a terepi kutatást

Átkutattak mindent centiméterről centiméterre és arra a következtetésre jutottak, hogy a kislány nincs a vizsgált területen, így más módszereket alkalmaznak és kiterjesztik a kutatást – közölte Szerbia Belügyminisztériuma.

27 órányi intenzív munka után felhagytak a tegnap eltűnt kétéves kislány, Danka Ilić terepi keresésével. A hatóság emberei és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek az eltűnés helyétől számított 10 négyzetkilométert fésülték át centiről centire. Most arra a következtetésre jutottak, hogy a kislány nincs a vizsgált területen. A rendőrség azonban továbbra is intenzíven keresi az eltűnt lányt

27 órán át pásztázták a terepet a rendőrök az eltűnt kislány után kutatva. A kis Danka Ilić keresésébe bekapcsolódtak a tűzoltók és az önkéntes mentőegységek tagjai is. Keresőkutyákat, helikoptereket, drónokat, hőkamerákat is bevetettek. A rendőrség irányításával önkéntesek is részt vettek a keresésben, akik házról-házra jártak a környéken, hogy a kislány nyomára bukkanjanak. A keresést kiterjesztették a Borhoz tartozó utakra is. Leellenőrizték a településen áthaladókat, valamint azokat a környékbeli személyeket is, akit a hatóságok veszélyesnek ítéltek meg. Több elhagyatott házat is átkutattak. Azonban nem jártak sikerrel. Minden eddigi eredmény arra utal, hogy a kislány nincs a vizsgált területen - áll a rendőrség közleményében. Ezért a környékbeli bozótos és erdő bejárása helyett az egyéb módszerekre helyezik át a hangsúlyt. A kislány az első olyan személy Szerbiában, akit a Találj meg! rendszer segítségével keresnek. A kutatásba gyakorlatilag az ország teljes lakosságát bevonták.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Danka Ilić kedden 13 óra 45 perc körül tűnt el Bor városából. A kislány édesanyja azt nyilatkozta, gyermeke akkor tűnt el, amikor másik gyerekének vizet vitt, mindez pedig pillanatok alatt történt. Danka barna hajú, barna szemű, magassága körülbelül 85 cm. Eltűnésekor olajzöld kabátot, lila nadrágot és fekete tornacipőt viselt.

A helyiek elmondták: a település egyébként viszonylag nyugodt, így értetlenül állnak az eset előtt. Az újságíróknak nyilatkozva elárulták, a családnak volt ott ingatlanja, de csak ritkán jártak oda, nem tartották a kapcsolatot a környékbeliekkel.

Živanka Trajković, szomszéd: „Nem is tudom, talán két óra lehetett. Jöttek a rendőrök, kérdezték, láttunk-e egy kislányt. Mondjuk, hogy egy kislányt se láttunk. Az egyik szomszéd mondta, hogy látott egy kislányt, ahogy áll az ajtónk előtt. Odamentem, de semmit nem láttam.”

Rade Trajković, szomszéd: „15-ször átfésültük az erdőt. Csak azt tudom elképzelni, hogy jött valaki, és elvitte. Ettől tartok.”

Szerbiában most először indult be az úgynevezett Amber Alert rendszer, melyet szerbül Pronađi me!, vagyis Találj meg! névvel vezettek be. Célja, hogy ha egy gyerek eltűnik, akkor minél gyorsabban, minél nagyobb körben elterjedjen az információ. Ezáltal a hatóság emberei a lakossággal, a pályaudvarokkal, a reptérrel, a mobilszolgáltatókkal, és minden más releváns szektorral együttműködve dolgozhatnak a gyerek megtalálásán.

A rendszer nem minden eltűnt gyermek esetében aktiválódik. Feltétel, hogy a gyerek 7 évnél fiatalabb legyen, ugyanis ez esetben, ha magára marad, életveszélyben van, mivel nem tud magáról gondoskodni. Másik eset, ha a gyerek 18 évnél fiatalabb, és valamilyen testi vagy értelmi fogyatékossággal, autizmussal küzd, vagy ha orvosságra, terápiára van szüksége.

Először használják az Amber Alert rendszert Szerbiában - a Közügyekben bővebben foglalkoztunk a kislány eltűnésével.

eltűnt
Pronađi me

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.