Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nyáron nagyobb a forgalom, növekszik a balesetek száma

2022.08.06
19:07
2022.08.07
16:18
Forrás
Pannon RTV
Az év eleje óta csaknem 250-en haltak meg közlekedési balesetben Szerbiában. A nyári hónapokban a legnagyobb a forgalom, ezzel párhuzamosan növekszik a közlekedési balesetek száma is. Júliusban 52 halálos autóbaleset történt a szerbiai utakon.
Pannon RTV

Az újvidéki rendőrség jelentése szerint júliusban 156 közlekedési baleset történt a Duna-parti városban és környékén.

Stevan Popović, Inđija: „A figyelmetlenség és az alkoholfogyasztás miatt történik, és mert a fiatal sofőrök nem figyelnek oda, sietnek.”

Ranko Dangubić, Újvidék: „A fiamnak és a feleségemnek itt, Újvidéken volt egy kis balesete, meggondolatlanság miatt, vagyis az ellenkező irányból jövő autós nem követte a jelzést, egyszerű. Hála Istennek, hogy mindenki él és jól van, ez a legfontosabb, minden más anyagi dolog megoldható.”

Pannon RTV

Július 29-től a szerbiai autópályák legkritikusabb részein ponttól pontig átlagsebesség-mérési módszert vezettek be. A sebességmérőkön elhelyezett csúcstechnológiás kamerák segítségével követni lehet azt is, hogy az utasok becsatolták-e a biztonsági öveiket, vagy hogy a sofőr telefonozik-e vezetés közben.

Dragan Jovanović, közlekedési mérnök, Újvidék: „A közlekedési baleset statisztikáiból az derült ki, hogy évente 40-50 halálos áldozattal járó közlekedési baleset történik az autópályákon, ami a Szerb Köztársaság útjain bekövetkezett halálos balesetek 10 százaléka. Itt érdemes előtérbe helyezni, hogy a sebesség általában nem önálló probléma, hanem más jelentős, a közlekedési balesetek kockázatát befolyásoló tényezőkkel együttesen van jelen: alkohol, személyiségi struktúra, agresszív viselkedés, figyelmetlenség, mobiltelefon-használat.”

Június 1-től szeptember 15-ig fokozott a rendőri jelenlét az autópályákon, főként a 10-es és 11-es közlekedési folyosón.

Zlatko Belencan, vezetősegéd, Közlekedési Rendőrség: „Amit mindenképpen kiemelnék, az a biztonsági övek használata. A Közlekedéstudományi Kar kutatása szerint az első üléseken a sofőrök és az anyósüléseken utazók 78 százaléka csatolja be a biztonsági övet. Lesújtó azonban az az adat, hogy a hátsó ülésen mindössze 13 százaléknyian. Az elkövetkező időszakban fokozott ellenőrzést és szankcionálást végzünk azon utasok számára, akik nem csatolják be magukat. Ezenkívül a gyermekek megfelelő és biztonságos szállítása rendkívül fontos. Ez azt jelenti, hogy gyermekülésben, biztonsági övvel kell bekötni őket, a gyártó meghatározása szerint.”

Fokozottan ellenőrizni fogják a gyalogátkelőhelyeket is. Fontos kiemelni, hogy kifejezetten tilos a fülhallgató használata a zebrán való átkelés alatt. Ezenkívül a motorkerékpárosokat is kontrollálják, leginkább a megfelelő védőfelszerelést ellenőrzik majd - tette hozzá az illetékes.

baleset
közlekedés

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.
15:10, Frissítve: 16:53

Támogatás a vállalkozóknak

43 cég képviselői vehettek ma át támogatásról szóló szerződést Újvidéken, ugyanis a tartományi költségvetésből összesen 239 millió dinár vissza nem térítendő eszközöket biztosítottak új berendezések vásárlására.

Népszerű