Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rúzsa Edina

Öten a helyszínen meghaltak a mindszenti balesetben

2022.04.05
13:59
2022.04.05
19:37
Forrás
MTI, Pannon RTV
Tragikus vonatbaleset történt a magyarországi Mindszenten. A szerencsétlenségben öten haltak meg és több súlyos sérült is van. A tragédiát az okozta, hogy a teherautó a tiltó jelzés ellenére hajtott a vonat elé.

A motorvonat vezetője, amely egy kisteherautóval ütközött össze minden szabályt betartott – nyilatkozta stábunknak a MÁV-Volán-csoport szóvivője. A rendelkezésre álló információk szerint az átkelőnél a fénysorompó működött.

A motorvonat Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartott, amikor bekövetkezett az ütközés.

A balesetben többen megsérültek. Egy kisteherautóban összesen heten utaztak, közülük öten életüket vesztették. A motorvonatban 14-en utaztak, 12 utas, a mozdonyvezető és a jegyellenőr. A MÁV tájékoztatása szerint a mozdonyvezető mindent a szabályoknak megfelelően hajtott végre. Gyorsfékezett, de nem tudta megakadályozni a balesetet

Az ütközést követően a vonat kisiklott, majd az oldalára borult és csaknem 100 métert csúszva az árokban kötött ki. A megpördülő teherautó két villanyoszlopot is kidöntött.

Balázs Csaba, sajtóreferens, rendőrfőhadnagy, Magyarország:A baleset valamivel hét óra előtt történt Mindszenten. Egy kisteherautó a Déli utcai vasúti átjáróba hajtott, és összeütközött egy Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó vonattal. Az elsődleges információk alapján a balesetben többen megsérültek, a helyszínen öten meghaltak. Kollégáim vizsgálják az eset körülményeit.”

Pannon RTV/Rúzsa Edina

Az előzetes becslések szerint az anyagi kár is jelentős, meghaladja a 100 millió forintot. A vonatot selejtezni kell, nem lehet javítani. A műszaki mentés miatt a vonatközlekedés várhatóan szerda reggelig szünetel, Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. Ha pedig kijavítják a síneket, csökkentett sebességgel haladhatnak majd rajta a szerelvények – nyilatkozta a baleset helyszínén stábunknak a MÁV-Volán-csoport szóvivője. Biber Anett hozzátette, a biztosító berendezés jól működött a szerencsétlenséget megelőzően: „A mozdonyvezetőnek alig maradt ideje fékezni, mert nagyon közel volt a vonat az útátjáróhoz, amikor hirtelen, váratlanul elé hajtott a kisteherautó. A mozdonyvezető azonnal gyorsfékezett, de a fékhatás már nem tudott kialakulni. Ennyire gyorsan bekövetkezett az ütközés. A mozdonyvezető mindent az utasításoknak megfelelően tett. Ezen a vasúti szakaszon nyolcvan kilométer/óra az engedélyezett sebesség. Ő ezt betartotta, ahogy minden más utasítást, szabályt is.”

police.hu

A vonaton a mozdonyvezető kivételével mindenki megsérült. Nem hivatalos információk szerint a kisteherautó egyik utasa a katasztrófa előtt kiugrott a járműből. A fejét olyan súlyos sérülés érte, hogy életveszélyes állapotban kórházban kezelik.

A helyszínre kiérkező tűzoltó- és mentőegységek azonnal megkezdték a mentést – emelte ki Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője: „Reggel hét óra előtt pár perccel érkezett a lakossági bejelentés a szegedi főügyeletre, miszerint baleset történt Mindszentnél. Egy motorvonat, illetve egy kisteherautó ütközött egymással. A helyszínre Hódmezővásárhelyről és Szentesről érkeztek hivatásos tűzoltók, több mint húszan. Ők azonnal megkezdték a mentést. A motorvonatból nyolc utast emeltek ki, illetve vezettek ki a tűzoltók biztonságosan és öt holttestet emeltek ki a kisteherautóból.”

Pannon RTV/Rúzsa Edina

Az elmúlt években jelentősen nőtt az átjárókban történő balesetek száma Magyarországon. 2020-ban 62 hasonló vonatbaleset következett be, tavaly 24-gyel több, ezek közül 16-ban meghalt valaki. Idén a mindszenti szerencsétlenséggel együtt 26 vonatbaleset történt az országban.

vonatbaleset
Mindszent
közlekedés
baleset

Most

10:04, Frissítve: 10:14

Ma van a csokoládé világnapja

Szerbiában, ahol a csokoládé sokak kedvenc édessége, az édességipar a legerősebb ágazatok közé tartozik. Valamivel több mint 200 cég és mintegy 300 vállalkozó gyárt csokoládét.
07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű