Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Tényleges életfogytiglani Szerbiában

2019-12-01
09:01
2019-12-01
17:27
Forrás
MTI
Ma életbe lépett a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést lehetővé tevő törvény Szerbiában.

December elsejétől tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik Szerbiában a gyermekgyilkosokat, a várandós nők és a magatehetetlenek gyilkosait, illetve azokat a nemi erőszakot elkövetőket is, akik terhes nőkkel, gyerekekkel és magatehetetlen személyekkel erőszakoskodnak. Életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújthatók a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok végrehajtói, a kiskorúak megrontói, a legmagasabb állami méltóságok gyilkosai, az alkotmányos rend és Szerbia biztonsága ellen súlyosan vétők, valamint a népirtásra, emberiesség elleni bűncselekményekre, háborús bűnökre vagy terrorista cselekményekre szövetkezők. A törvénymódosítás szerint az elítéltek ezentúl legalább 27 letöltött év után lesznek feltételesen szabad lábra helyezhetők, kivéve a gyermekek, várandósok és magatehetetlenek gyilkosai, esetükben nem lesz mód a feltételes szabadon bocsátásra.

A javaslat civil kezdeményezésre készült el. A tizenhat éves Tijana Jurićot 2014-ben elrabolták és meggyilkolták. Gyilkosát 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A kislány édesapja azt mondta, elégedett a büntetéssel, később mégis petíciót indított az életfogytig tartó börtönbüntetés bevezetésére, amelyet több mint 160 ezren írtak alá, így a javaslat a parlament elé került. A büntető törvénykönyv módosítása azonban csak a hatályba lépés után elítéltekre vonatkozik, így Tijana Jurić gyilkosa büntetése kétharmadának letöltését követően kérheti feltételes szabadon bocsátását.

Igor Jurić, alapító, Tijana Jurić Alapítvány: „Nem tudok beszélni az igazságszolgáltatás kérdésköréről, de amiről sokkal jobban tudok értekezni önökkel, az az, amiben benne vagyok, egy sokkal konkrétabb dologról, hogy milyen egy szép, boldog lány édesapjának lenni, akinek van jövője, és milyen ugyanennek a lánynak az édesapja lenni úgy, hogy a lehető legsúlyosabb módon megölték. Erről azt mondhatom önöknek, hogy tisztában vagyok vele, hogy azzal, hogy módosították ilyen módon a büntetőtörvénykönyvet hatalmas felelősséget jelent az önök számára. Meghozni egy életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló döntést nem egy könnyű elhatározás, ebben biztos vagyok. Tudom azt, hogy önök nem fából vannak. Érzéseik vannak, ezért ez nagyon nehéz. Nehéz egy embernek azt mondani, hogy nem vagy többé szabad. Viszont azt mondom önöknek, hogy mi is, mint egy család életfogytig tartó börtönbüntetésre lettünk ítélve.”

A ma életbe lépett büntetőtörvénykönyv módosításával az életfogytig tartó szabadságvesztés mellett számos más újdonság is bekerült a jogrendbe. Súlyosabb büntetésre számíthatnak Szerbiában a visszaeső bűnözök és a drogkereskedők, és megjelenik egy új bűncselekmény is, ez pedig az ügyvédek elleni erőszak. Szigorodik ugyanakkor a munkáját végző hivatalos személy ellen elkövetett bűncselekmény után járó büntetés is. December elsejétől az ellenőrök, közjegyzők, ügyészek és bírók, valamint a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák elleni erőszak is szigorú büntetést von maga után. Ezekben az esetekben kettőtől tizenkét évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, attól függően, hogy milyen súlyos a bűncselekmény.

börtön
gyilkosság
törvény

Most

14:23, Frissítve: 19:51

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.