Ugrás a tartalomra

Vádat emeltek egy Boszniába visszatért dzsihadista ellen

2019-07-16
11:29
2019-07-16
11:46
Forrás
MTI
Ibro Ćufurović Szíriában harcolt az Iszlám Állam keretében.

Vádat emeltek egy fiatal dzsihadista ellen, aki áprilisban tért vissza Bosznia-Hercegovinába, korábban pedig Szíriában harcolt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaként. A boszniai sajtó beszámolói szerint a 24 éves, Velika Kladuša-i Ibro Ćufurović a boszniai radikális iszlamisták vezetőjének dolgozott, akit korábban elítéltek terrorizmusért, mert fiatal harcosokat toborzott a szíriai harctérre. Ćufurović 2014-ben szökött Szíriába, és az Interpol vörös körözési listájára is felkerült. Boszniát valószínűleg hamis dokumentumokkal hagyta el. A harctéren fogták el még 2017-ben, de csak most adták ki Bosznia-Hercegovinának.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet listáján 25 boszniai állampolgár szerepel azért, mert csatlakozott az Iszlám Állam szíriai és iraki harcaihoz. A boszniai belügyminisztérium 300 ilyen boszniai állampolgárról tud. Arról azonban nincs pontos információ, hogy közülük hányat tartóztattak le, és jelenleg hol tartózkodnak. Hivatalos források szerint félszázan már visszatértek Boszniába, több mint ötvenen pedig meghaltak.

Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból több százan csatlakoztak az Iszlám Államhoz a szíriai és iraki harcokban 2012 óta, ám a hatóságok információi szerint 2016 óta nem indultak útnak harcosok a térségből. Ennek egyik oka az, hogy Bosznia-Hercegovina törvényben tiltja a részvételt külföldi fegyveres konfliktusokban, illetve a toborzást és a kiképzést is, és azokat is bünteti, illetve megfigyeli, akik visszatértek a harcterekről. Eddig húsznál több visszatérő iszlamistát ítéltek el.

dzsihadista
Bosznia
Bosznia-Hercegovina
vádemelés
Iszlám Állam
Iszlám Állam terrorszervezet
Szíria
Ibro Ćufurović
iszlamista
terrorizmus
Interpol

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.