Ugrás a tartalomra

155 éves a Szabadkai Zeneiskola

2023.10.18
22:04
2023.10.19
16:18
Forrás
Pannon RTV
A Zeneiskola egykori igazgatója, Lányi Ernő 100 éve halt meg. Ennek apropóján, és a születésnap okán tartottak koncertet a szabadkai Zsinagógában.

Lányi Ernő zeneszerző a város zenei és kulturális életéért is sokat tett, ezért a szerdai koncerten több kompozíciója is felcsendült. A programra ingyenes volt a belépés.

Lányi Ernő- és Gaál Ferenc-szerzemények is felcsendültek a Zsinagógában a szerdai jubileumi koncerten. Az ünnepségen a középfokú zenede énekkara és szimfonikus zenekara lépett színpadra. Csikós Krisztina, tanár, Szabadkai Zeneiskola: „A szabadkai zenei középiskola kórusának körülbelül 30-35 tagja van. Azért mondom pontatlanul, mert vannak azok a diákok, akiknek kötelező ez a tantárgy, és vannak, akik csatlakoznak hozzánk. Erre a produkcióra pedig csatlakoztak hozzánk a kollégák is.”

Az idén 155 éves Szabadkai Zeneiskola az egyetlen zenede Szerbiában, ahol a szerb nyelv mellett középfokon magyar nyelven is tanulhatnak a tehetséges fiatalok. Jelenleg több mint 750 tanulója van az intézménynek. Dragana Nikolić, igazgató, Szabadkai Zeneiskola: „Nagyon büszkék vagyunk, és ez nagyon sokat számít nekünk. Észrevettük, hogy minden évben több és több tanulónk van. Idén több mint 750 diákunk van, ami az általános és középiskolát illeti. Tehát a teljes szám 750 felett van.”

Az ünnepségen Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is beszédet mondott.

Az eseményen kiosztották a tanároknak szóló elismeréseket is.

Szabadkai Zeneiskola
zeneiskola
Szabadka
Zsinagóga
koncert
születésnap
Lányi Ernő

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű