Ugrás a tartalomra

155 éves a Szabadkai Zeneiskola

2023.10.18
22:04
2023.10.19
16:18
Forrás
Pannon RTV
A Zeneiskola egykori igazgatója, Lányi Ernő 100 éve halt meg. Ennek apropóján, és a születésnap okán tartottak koncertet a szabadkai Zsinagógában.

Lányi Ernő zeneszerző a város zenei és kulturális életéért is sokat tett, ezért a szerdai koncerten több kompozíciója is felcsendült. A programra ingyenes volt a belépés.

Lányi Ernő- és Gaál Ferenc-szerzemények is felcsendültek a Zsinagógában a szerdai jubileumi koncerten. Az ünnepségen a középfokú zenede énekkara és szimfonikus zenekara lépett színpadra. Csikós Krisztina, tanár, Szabadkai Zeneiskola: „A szabadkai zenei középiskola kórusának körülbelül 30-35 tagja van. Azért mondom pontatlanul, mert vannak azok a diákok, akiknek kötelező ez a tantárgy, és vannak, akik csatlakoznak hozzánk. Erre a produkcióra pedig csatlakoztak hozzánk a kollégák is.”

Az idén 155 éves Szabadkai Zeneiskola az egyetlen zenede Szerbiában, ahol a szerb nyelv mellett középfokon magyar nyelven is tanulhatnak a tehetséges fiatalok. Jelenleg több mint 750 tanulója van az intézménynek. Dragana Nikolić, igazgató, Szabadkai Zeneiskola: „Nagyon büszkék vagyunk, és ez nagyon sokat számít nekünk. Észrevettük, hogy minden évben több és több tanulónk van. Idén több mint 750 diákunk van, ami az általános és középiskolát illeti. Tehát a teljes szám 750 felett van.”

Az ünnepségen Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is beszédet mondott.

Az eseményen kiosztották a tanároknak szóló elismeréseket is.

Szabadkai Zeneiskola
zeneiskola
Szabadka
Zsinagóga
koncert
születésnap
Lányi Ernő

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.
07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.