Ugrás a tartalomra

160 éves az újvidéki Szerb Nemzeti Színház

2021.03.30
18:22
2021.03.30
20:08
Forrás
Pannon RTV
A jeles évfordulóról díszüléssel és az évi elismerések kiosztásával emlékeztek meg Újvidéken.

A Szerb Nemzeti Színház 1981. március 28-án kapott új épületet, és ez a dátum lett az intézmény napja. Ilyenkor összegzik az egyéves művészeti eredményeket is, és megjutalmazzák a legjobb alkotókat és alkotásokat.

Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója kiemelte: „A mi színházunk a nemzetközi intézmények kedvence volt. Szeretném, ha ez így is maradna. A dráma-, opera- és balettelőadásaink nézettségéből ítélve, hiszek a Szerb Nemzeti Színház ilyen optimista jövőjében.”

Idén is kiosztották a színház alapítójáról, Jovan Đorđevićről elnevezett elismeréseket. Az alkalmazottak, színészek és rendezők mellett a színház támogatóit is kitüntették. Igor Mirović tartományi kormányelnök beszédében az alapító gondolatait idézte.

„Itt nem csak egy város privát szórakozásáról van szó, vagy néhány ember személyes érdekéről. Itt a nép magasabb szellemi érdekeiről beszélünk, a nemzeti tudatról, a nemzeti büszkeségről és jellemről, a nemzeti nyelvről és irodalomról. Egyszóval arról, ami egy népnek a legkedvesebb és legszentebb. A Nemzeti Színház mindezt őrzi, védi, ápolja, megnemesíti - írta Jovan Đorđević.”

A koronavírus-járvány a Szerb Nemzeti Színházat is negatívan érintette. Azonban a művészek és a vezetőség is igyekeztek tartani a kapcsolatot a közönséggel. Voltak előadásaik az online térben, illetve egyéb produkciókkal is jelentkeztek.

Maja Gojković, művelődésért és tájékoztatásért felelős miniszter: „Szeretném kiemelni, hogy abban a pillanatban, amikor az emberiség történelmének egyik legnagyobb kihívással szembesül, a kultúra az ami táplálékként hat a lélekre, és segít könnyebben átvészelni a mindennapokat. A járványhelyzet nem az első példa, amely megmutatja, hogy a kultúra talán még szükségesebb és hatékonyabb a nehéz időkben.”

 

A járványügyi intézkedések betartása mellett megtartott, de zárt körű ünnepi rendezvényen a jelenlévők betekintést nyerhettek a színház történetébe, zenei előadásokba és az aktuális produkciók részleteibe.

Szerb Nemzeti Színház
Újvidék
Igor Mirović
Maja Gojković
Zoran Đerić

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.