Ugrás a tartalomra

56-ra emlékeztek Hertelendyfalván

2019.10.27
11:08
2020.01.31
18:20
Forrás
Pannon RTV
Első alkalommal szerveztek ünnepi műsort az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékére a bánáti faluban.

A helyi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben tevékenykedő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Boros Rezső volt a rendezvény megálmodója és szervezője.

A hertelendyfalvi megemlékezésre Keveváráról és Sándoregyházáról is érkeztek érdeklődők.

Sebestyén József, Kevevára: „Ez egy olyan történelem, hogy nem is kell titkolni, hanem bőven kell beszélni róla, hogy minden magyar tudja pontosan a történetet.”

Pancsován a helyi televízió Magyar Percek című műsorában évente megemlékeztek az 56-os eseményekről - emelte ki a rendezvényen Balassa Julianna, az adás korábbi főszerkesztője. „Ha röviden is, az akkori aktuális adást okvetlenül az örök mécses képével, a lyukas zászló képével, az akkor éppen aktuális ünnepségek ismertetésével kezdtük és végeztük, úgyhogy a mi itteni közönségünk a Magyar Perceken keresztül folyamatosan érzékelhette, ha rövidebb időtartamban is, de az ünnepnek a hangulatát.”

Az eseményen a Nagy Imre Társaság szabadkai helyi szervezete is képviseltette magát. Céljuk, hogy előadásokon, vetélkedőkön és rendezvényeken keresztül az ifjabb korosztállyal is megismertessék az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. Kudlik Zoltán, a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezetének elnöke: „Nagyon örülök, hogy az itteni magyar és székely közösség megindította az október 23-i megemlékezést. Vajdaság-szerte 2001 óta mondhatni azt, hogy megindult az 56-os forradalom emlékezete. Több helyen emléktáblák találhatók az ide érkező menekültek emlékére.”

A hertelendyfalvi megemlékezés ötletadója és szervezője Boros Rezső. A helyi anyanyelvápolók rövid idő alatt készültek fel a műsorra - mondta a Petőfi-ösztöndíjas. „Nagyon örülök neki, hogy bevállalták a szűk határidő ellenére is, és hogy ilyen gyorsan sikerült felkészülniük. Volt, aki csak olvasott, de aki olvasott, az is nagyon ügyes volt, mivel nem járt ő magyar iskolába, ezért neki ez is hatalmas élmény volt, hogy egyáltalán el tudta szépen olvasni, illetve van olyan, aki kívülről elmondta a verset, és ez számomra nagyon jó, hogy otthon még gyakorolt, foglalkozott ezzel.”

A megemlékezés felkeltette a helyi magyar közösség érdeklődését. A kultúrműsor megtekintése mellett a helyeiknek barátkozásra is lehetőségük nyílt.

1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Hertelendyfalva
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület
Kevevára
Sándoregyháza
Nagy Imre Társaság
Kudlik Zoltán
Boros Rezső

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.