Ugrás a tartalomra

70 éves a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület (videó)

2016.10.30
09:55
Az évfordulót nemcsak a dél-bánáti magyarság ünnepelte: egész Vajdaság, Magyarország és a Kárpát-medence területéről érkeztek közéleti szereplők az eseményre
Az évfordulót nemcsak a dél-bánáti magyarság ünnepelte: egész Vajdaság, Magyarország és a Kárpát-medence területéről érkeztek közéleti szereplők az eseményre. Az összmagyar kulturális élet jeles képviselői köszöntötték a pancsovai magyarok kulturális életének magvát alkotó egyesületet. Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke elmondta, sosem volt könnyű dolguk a szórványban, az egyesület hetvenéves fennmaradása az ott élő magyarok kemény munkájának, kitartásának köszönhető. „Kevesen vagyunk, nagyon kevesen. Szórványban vagyunk, s a szórvány szórványában, küszködünk a mindennapi kenyerünkkel. Itt úgy van, hogy harmincan vagyunk itt, akik kártyázunk, olvasunk, táncolunk is, énekelünk is, de hát vagyunk.” A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület emlékplakettel tüntette ki Balassa Julianna nyugalmazott tanárt és Erdei Ernő művelődésszervezőt, költőt, nyugalmazott erdészmérnököt, az egyesületben kifejtett több évtizedes munkájukért. Az ünnepi műsorban felléptek a környező falvak művelődési egyesületei is. A hertelendyfalvi gyerekek produkciója és szavai arról tanúskodnak, hogy a szórványmagyarságnak van jövőképe Dél-Bánátban: tudatosan őrzik nyelvüket és Kovács Tímea, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „Szeretjük az anyanyelvünket, akár Szerbiában élünk, akárhol máshol, de szerintem fontos, hogy ha magyar a gyerek, akkor tudja a szokásokat.” Nemcsik Dávid, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „Hatan vagyunk az osztályban, és mi vagyunk a második generáció, akik elsőtől nyolcadik osztályig járt magyarul.”



Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár levélben köszöntötte a pancsovai magyar egyesületet 70 éves fennállása alkalmából. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében pedig Dudás Károly méltatta a pancsovai magyar művelődési egyesület munkásságát. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Fontos, hogy ezek az emberek, akik a Petőfi Sándor Egyesület tagjai, továbbadják mindazt a hagyományt, a magyar nyelvet, a kultúrát azoknak a fiatalabb nemzedékeknek, akik tovább tudják éltetni majd a magyar nyelvet, a kultúrát itt a szórványvégeken, és a Magyar Nemzeti Tanács támogatni fogja az ilyen egyesületeket a szórványvégeken is.” Dudás Károly, elnök, VMMSZ: „Időnként csatát is vesztett a dél-bánáti magyarság, mint például a gimnázium esetében, de a háborút megnyerte, ebben biztos vagyok, hiszen meg fogja ünnepelni a nyolcvanadik, kilencvenedik, századik évfordulót is.” A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Pancsova községben 3400 magyar él, ebből 1700 Hertelendyfalván. A helyiek szerint az elmúlt években innen is sokan távoztak külföldre, de az itt maradtak számára továbbra is fontos nyelvük és kultúrájuk megőrzése, ápolása.
évforduló
Pancsova
Petőfi Sándor ME

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.