Ugrás a tartalomra

75 évvel ezelőtt nyílt meg a Szabadkai Városi Múzeum első tárlata

2023.11.30
18:50
2023.12.01
17:10
Forrás
Pannon RTV
Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből 2014-től 2023-ig címmel nyílt kiállítás az intézmény megnyitásának 75. évfordulója alkalmából.

A Szabadkai Városi Múzeum közönsége utoljára kilenc évvel ezelőtt kaphatott betekintést a múzeumi gyűjtés tárgyaiba, így különösen fontos, hogy most újra bemutathatják az elmúlt évek akvizíciós termését, hangzott el a tárlatmegnyitón. Az intézmény első tárlata 75 évvel ezelőtt, 1948. november 29-én nyílt meg, így egyrészt e jubileum megünneplése, másrészt a szisztematikus muzeológiai tevékenység, vagyis a gyűjteménygyarapítás kapcsán került sor a mostani tárlatra. A kiállítás betekintést nyújt a múzeum azon tárgyaiba, amelyek az elmúlt majdnem egy évtized alatt ásatás, terepi munka, vásárlás vagy ajándékozás formájában kerültek az intézmény gyűjteményébe. A múzeum hat osztálya mutatkozik be a tárlaton, a régészeti, a történelmi, a néprajzi, a természettudományi, a művészeti és a szakkönyvtár. A most bemutatott tárgyak többsége eddig még nem kapott nyilvánosságot.

Ninkov K. Olga, művészettörténész, Szabadkai Városi Múzeum: „Ennek a kiállításnak az a célja, hogy rámutassunk arra a gazdag gyűjteményegyüttesre, ami minden nappal, hónapról hónapra gyarapodik, hál' Istennek, és a múzeum egy élő szervezet, tehát növekszik. Szeretnénk ezzel a kiállítással kiemelni, egyrészt az ajándékozókat, másrészt azokat a tárgyakat, amelyeket sikerült megmenteni az enyészettől, és bekerültek ilyen módon a köztudatba, tehát a múzeumba.”

Szabadkai Városi Múzeum
Ninkov K. Olga

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.