Ugrás a tartalomra

Ajtók címmel nyílt kiállítás a zentai Művésztelep hallgatóinak munkáiból

2022.08.04
09:38
2022.08.04
18:35
Forrás
Pannon RTV
Szerdán zárult a X. Művészet és Műemlékvédelem Művésztelep Zentán, amelynek záróakkordjaként a zentai Városháza oszlopcsarnokában nyílt kiállítás a táborban készült művekből.

A művésztelep egy évtizede során folyamatosan azon munkálkodik és teszi ezt a jövőben is, hogy felhívja a figyelmet a műemlékvédelem etikai és társadalmi tudatformáló szerepére. A tábor fiatal alkotói minden évben más téma köré építkezve járják körbe Zentát, amely minden alkalommal ihletet ad a különböző technikákkal készülő műveikhez.

Török Sarolta, grafikus művész szakos hallgató, Magyarország: „A technikák, én már foglalkoztam a könyvkötéssel, viszont itt próbáltam úgy az egészet belerakni, mintha ez egy fél oszlop lenne. Használtam hozzá betonfugát is, ami nekem új anyag volt, mivel plasztikával még nem foglalkoztam, csak grafikával meg festészettel és ezeket próbáltam vegyíteni, ezt a három technikát.”

A tíz napos művésztelep alkotófolyamatában idén 15 művészeti karon tanuló diák vett részt, akik elméleti és gyakorlati oktatás keretében az Ajtók témájára építkezve a műemlékvédelem fontosságát megjelenítve készíthették el saját alkotásaikat.

Soltis Miklós, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza másodszor segítette művészeti vezetőként a telep munkáját.

„Az egyik elsődleges szempont az volt, hogy támogassuk a résztvevőket abban, hogy minél többet kísérletezzenek az anyagokkal és a médiumokkal. Ennek a palettája eléggé széles volt itt, a művésztelepen. Volt festészet, szobrászat, grafika, tehát a képzőművészet tulajdonképpen összes válfaja.”

A művésztelep ötletadója Raffay Endre művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem docense, aki fontosnak érezte szorgalmazni, hogy a szokásos konferenciák látogatásán és publikációkon túl a művészeket ezáltal is ösztönözzék a tudományos tevékenységekre. A tavalyi évben a fal problematikáját dolgozták fel.

„Azt tapasztaltuk, hogy bizony vannak falak, amikbe nekiütközünk, amelyek nem adják meg magukat, vannak, amelyek leomlanak. Általában sajnos a műemlékfalak szoktak leomlani. Úgy gondoltam, hogy ezeken a falakon érdemes lesz most az idén ajtókat nyitni a mi részünkről. Ajtókat és kapukat tanulmányoztunk elsősorban ebben az évben.”

A művésztelep a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet együttműködésével valósult meg.

Egyébként az idén jubiláló művésztelep érdemelte ki a 2022-es Nagyapáti Kukac Péter díjat.

Művésztelep
Zenta
Ajtók

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.