Ugrás a tartalomra

Áprily Lajos verseivel ünnepelt a kArc

2023.04.12
10:09
2023.04.12
15:25
Forrás
Pannon RTV
Áprily kArc című zenés irodalmi esttel készült a kArc csapata a magyar költészet napjára Szabadkán. Az Irodalmi Kávéház műsorán ez alkalommal Áprily Lajos József Attila-díjas költő versei szerepeltek.

Egy év után jelentkezett újabb irodalmi-zenés esttel a kArc csapata. A magyar költészet napján és egyben a Kulturális Irodalmi Kávéház születésnapján az ismert erdélyi költő Áprily Lajos verseivel ünnepeltek.

Kalmár Zsuzsa, a kArc háziasszonya: „Elkezdet nézegetni Áprily verseit és akkor rájöttem, hogy nagyon sok hasonlóság van az ő kisebbségi életérzésében, meg a mi kisebbségi életérzésünkben. Ez szerintem nagyon jól kijön a mai estéből is, hogy miben vagyunk mi egy kicsit mások, mitől van a mi lelkünkben egy kimondatlan kisebbségi létérzés, és hogy ezt hogy lehet feloldani a művészet erejével.”

A kArcok zenei részét ezúttal is Pálfi Ervin és Ifj. Kucsera Géza dolgozta ki, amit az összeszokott csapat tovább alakított. A zenekar tagjai a kevés próba ellenére, nagyon élvezték a közös munkát.

Sánta Zoltán, zenész: „Picit merengős, elvont, úszkálós, zeneileg érdekes világ. Tom Waits hangulatvilága mindenképpen beköszön, egy számban külön is érezhető, ez meg számomra nagy öröm, mert nagyon szeretem Tom Waits művészetét.”

Ez alkalommal a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának négy fiatal színészével egészült ki az Irodalmi Kávéház. Vendégelőadóként pedig Hernyák György rendező verselt.

kArc irodalmi kávéház
Kalmár Zsuzsa
Sánta Zoltán
Szabadka

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.