Ugrás a tartalomra

Apródok táboroztak Doroszlón

2023.07.15
14:08
2023.07.15
16:45
Forrás
Pannon RTV
Negyedik alkalommal rendezték meg Doroszlón az Apród tábort, a Szent György Lovagrend szervezésében. A tábor célja a gyerekek keresztény szellemiségének, nemzettudatának megerősítése, illetve a történelmi és kulturális értékek megismertetése.

A szentkúti templom harangjára gyülekeztek a fiatalok az idei Apród tábor zárónapján, Doroszlón. A hatnapos tábor utolsó napján a gyerekek kissé fáradtan, de örömmel számoltak be a hét eseményeiről.

Hanák Vanessza, bácsföldvári táborozó: „Én az előző két évben is voltam a táborban és nagyon tetszett. Nagyon tetszettek a programok, a lovaglás, az íjászkodás és minden. Szerintem az idei tábor is jól sikerült.

Minden nap különféle programokat biztosítottak a gyerekeknek. Egyebek mellett a lovaglást, népmesemondást, lovagi játékokat, kertészkedést és a néptáncot is kipróbálhatták.

Beck Erik, zombori táborozó: „Íjászat, gerelyhajítás, fém dolgokat kellett dobni, amit nem tudom, hogy neveznek. Kardozás. A harmadik napon meg volt lovaglás.”

Horváth Andor, vicekapitány, Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, Zenta: „Megismerkedhettek különféle eszközökkel. Nem csak fegyverekre koncentráltunk, hanem egyéb eszközökre is, hogy miből ittak, ettek, mibe öltözködtek, miben aludtak. Mi például egész héten szalmán aludtunk és birkabőrökön. Láthatják a gyerekek, hogy le tud kicsit fáradni az ember az ilyesmiben. Kipróbálhattak különféle ügyességi játékokat, amivel elütötték az időt a középkori emberek vagy katonák.”

A tábor fő célja, hogy a fiatalokban megerősítsék a haza- , a nemzetszeretetet és mindenek előtt a vallás szeretetét. A tábor minden napját imádsággal, illetve szentmisével kezdték és zárták is.

Csizmadia János, szervező, a Szent György Lovagrend nyugat-bácskai priorátusának lovagja: „Az egész Apród tábor szellemisége a lovagrend szellemiségén alapul, úgy mint hazaszeretet, a nemzet szeretete, vallásunk szeretete és megvallása, elesettek segítése, támogatása. Ebben a szellemiségben zajlik le a tábor. Én azt hiszem, hogy ez a munka, amit mi végzünk egy kicsit hiánypótló, mert világi szervezetek a Kárpát-medencében nem igazán szerveznek olyan tábort, amit misével kezdtünk és misével zárunk.”

A tábor utolsó napja Orosz Attila, bácsfeketehegyi református lelkész záróáldásával fejeződött.

Doroszló
Szent György Lovagrend
apródtábor
Horváth Andor
Csizmadia János

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.
20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.