Ugrás a tartalomra

Aszályos esztendők - Dormán László kiállítása Horgoson (videó)

2016.11.11
09:42
Aszályos esztendők címmel a horgosi József Attila Könyvtárban megnyílt Dormán László Vajdaságból elszármazott magyarországi fotóművész kiállítása
Aszályos esztendők címmel a horgosi József Attila Könyvtárban megnyílt Dormán László Vajdaságból elszármazott magyarországi fotóművész kiállítása. A fekete-fehér fotográfiák a valamikori ínséges, árvízzel, aszállyal sújtott észak-bácskai mindennapokat tárják a látogató elé. Dormán László fotókiállítása annak a horgosi rendezvénysorozatnak a része, amelyben a személyiségük vagy alkotásaik révén a faluhoz is köthető művészek mutatkoznak be. A kiállítást megnyitó Dudás Károly író a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején, a Képes Ifjúság munkatársaként, Dormánnal együtt barangolta be a szórványmagyarság lakta területeket. Dudás Károly: "Nem úgy mentünk terepre az embereink közé, a nép közé, ahogy most, a mostani kollégák, hogy elmennek, megcsinálják a riportot és hazamennek. Volt olyan alkalom, hogy egy hétig vagy tíz napig is ott voltunk akár Baranyában, Drávaszögben, akár a Muravidéken, de akár itt is."



A kiállítás címét a Csantavér határában készült, a végtelenségig kiszáradt szántásról készült két fotó adta. A kiállított felvételek közül Horgoson csak egy készült. Az idős, meggyötört embereket, régi házakat, tanyákat ábrázoló fényképek még klasszikus eljárással sötétkamrában készültek. Dormán László fotóművész: "Általában a síkság tájképeit úgy csinálják, hogy alul egy csík a föld meg a fák, gyönyörű nagy égbolt és bárányfelhők. Az én képeimen meg – én ezt nem tudatosan csináltam – mindig a föld van meg, és a kis csík van az égből." A horgosi kiállítás képei a vajdasági magyarság nehéz sorsát megörökítő sorozat részei. Korábban már több helyen láthatták őket a szociofotók kedvelői.
fotókiállítás
Horgos
Dudás Károly
Aszályos esztendők
Dormán László

Most

17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.