Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Átadták Újvidéken a Forum Könyvkiadó Intézet díjait

2019-12-13
10:42
2019-12-13
16:43
Forrás
Pannon RTV
A kiadó csütörtökön megtartott évzáró ünnepségén Losoncz Alpár filozófus, Ricz Géza festőművész, valamint a VM4K is elismerésben részesült.

A bírálóbizottság a Híd Irodalmi Díjat idén Losoncz Alpár filozófusnak, egyetemi tanárnak ítélte oda. Berényi Emőke, a bírálóbizottság elnöke: „A hatalom(nélküliség) horizontja című tanulmánykötetével érdemelte ki ezt a díjat, amiben tulajdonképpen az Új Symposion folyóiratnak a történetét mondja el a saját maga szemszögéből, ami azért is izgalmas, hiszen ő inszájder, a harmadik generáció képviselője, mégis képes kellő kritikai önreflexióval tekinteni a 70-es, 80-as évekre, például a Sziveri-féle szerkesztőségre is.”

A Forum Képzőművészeti Díjat Ricz Géza szabadkai születésű festőművész vehette át Peripheria című képzőművészeti művéért: „Nagyon jó egy ilyen visszajelzést kapni, egy ilyen díjat, amit az elmúlt évtizedekben számos számomra példaértékű ember, művész megkapott. Nagyon motiváló és felelősséggel tölt el, hogy tényleg próbáljak a nyomukba érni.”

A Vajdasági Magyar Művészeti Díjat a bírálóbizottság egyhangúlag a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak ítélte oda. Indoklásukban kifejtették: a VM4K új minőséget jelent a közösségi és kulturális élet szerveződésének és szervezettségének vonatkozásában, segíti és támogatja a vajdasági magyar alkotókat, illetve a Kárpát-medencei magyarság kiemelt alkotóinak vendégjátékainak szervezésében is fontos szerepet vállal. Lovas Ildikó, a VM4K koordinátora: „A jó munka jutalma még több munka, ezt szokták mondani. Mi reméljük, hogy eddig is dolgoztunk és ez a díj ennek az elismerése. Ezután még több erővel, még szerteágazóbb tematikában szeretnénk folytatni.”

A fontos vajdasági művészeti elismerések célja, hogy serkentsék a vajdasági magyar alkotók tevékenységét. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója: „Minden díj fontos, azért mert azt szokták mondani a művészetekben kevesebb pénz szokott lenni. Legalább ezzel a díjjal, elismeréssel értékeljük ezeket a teljesítményeket, amelyeket ezek az alkotók, illetve ez az intézmény az elmúlt időszakban produkált. Mindenféleképp egy fejhajtás a teljesítmények előtt.”
A rendezvényt Ábrahám Máté csellista produkciója gazdagította. Az eseményen többek között Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is jelen volt.

fórum
Losoncz Alpár
Ricz Géza

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.