Ugrás a tartalomra

Az Udvari Kamaraszínház ősbemutatót tartott Magyarkanizsán

2018.02.25
11:25
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
A darab, amelyet Andrási Attila írt és rendezett, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó napjairól szól.

Magyarkanizsán tegnap este tartották az Udvari Kamaraszínház Tizennyolc című kétfelvonásos darabjának ősbemutatóját.

A bemutatót megelőzően az Udvari Kamaraszínház egy héten át, a községi önkormányzat vendégeként, Magyarkanizsán tartózkodott és tulajdonképpen itt véglegesítette a darab utolsó jeleneteit. Andrási Attila, a darab írója és rendezője tíz évig kutatott hiteles kordokumentumok után, ám időközben újabbak is előkerültek a száz évvel ezelőtti eseményekről. „Folyamatosan bukkan rá az ember olyan könyvekre, amik eltűntek vagy 45 után elégették őket és csak 2-3 példány maradt meg belőlük, de vannak olyanok is, amit reprimben adtak ki. A levéltárakban is vannak hozzáférhető anyagok. Szabadkai születésű vagyok és mindig is érdekelt a Magyar Királyság 18-beli utolsó három-négy napja.”

Az Udvari kamaraszínháznak küldetése, hogy a magyar történelem ominózus szegmenseit vigye közönség elé - vélekedik Lénárt László színész. „A Tizennyolc című előadás is ebbe a sorba illeszkedik. Én uzsoki báró Szurmai Sándort játszom ebben a színdarabban, akinek az volt a történelem által ráosztott szerepe, hogy megpróbálja valahogy kordában tartani az egyre jobban széteső Osztrák-Magyar Monarchiát.”

Kálló Béla ezúttal egy kitalált történelmi személyt alakít. „Államtitkár vagyok és Ferencnek hívnak, viszont a mesevezetés szempontjából egy lényeges figura, hisz tulajdonképpen a fordulatok, a dupla csavarok az előadás mentén az én jellememből, figurámból adódnak.”

A darab nagy sikert aratott. A színészek kiváló játékát, a jelmez és díszlettervező ötletes megoldásait és a rendezői teljesítményt vastapssal jutalmazta a magyarkanizsai közönség.

Udvari Kamaraszínház
ősbemutató
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.