Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bach h-moll miséje csendült fel a szabadkai székesegyházban

2017-10-23
11:47
2017-10-23
17:01
Forrás
Pannon RTV
Bach h-moll miséjével turnézik a Lutheránia Ének- és Zenekar szerte a Kárpát-medencében.

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából vasárnap este a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban csendült fel a zenetörténet egyik legmonumentálisabb műve.     

A szabadkai Szent Teréz-székesegyházban előadott misén közreműködött a Lutheránia Énekkar és a Budapesti Vonósok. A művet Kamp Salamon Kossuth díjas karnagy vezényelte. „Ha Bach a Kunst der Fuge-ban összefoglalta az örökkévalóság zenei szimbólumának, a fúgának a lényegét, ha a Muzikalisches Opferben összefoglalta, amit az emberi szellem a kánonról tud, akkor azt mondhatjuk, hogy a h-moll misében összefoglalta mindazt, amit az Istenről tud.”

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház szervezésében nyílt lehetősége a szabadkai közönségnek élőben is meghallgatni Bach h-moll miséjét.

Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója: „Óriási öröm és megtiszteltetés számomra, mint ennek az egyházmegyének a zenei igazgatója, a székesegyház karnagya, az evangélikus egyházzal karöltve, Dolinszky Gábor püspökhelyettessel közösen tudjuk befogadni, fogadni ezeket a művészeket, és ma itt a székesegyházban a szabadkaiaknak nagy művészeken keresztül ezt megmutatni.”

Az 1649-ben elkészült gigászi h-moll misét évtizedeken át érlelte a zeneszerző géniusz. Nem liturgikus céllal, nem megrendelésre készült, hanem saját inspirációjára írta. Bachnak sajnos sosem nyílt alkalma arra, hogy teljes egészében hallhassa, ugyanis először elejétől a végéig csak 1838-ban adták elő a Berlinben.

Bach h-moll miséje
Szent Teréz-székesegyház
Paskó Csaba

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű

Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.