Ugrás a tartalomra

Balázs Attila átvette az idei Herceg János Irodalmi Díjat

2020.10.31
12:07
2020.10.31
17:39
Forrás
Pannon RTV
A bírálóbizottság 2020. augusztus 20-án egyhangú döntéssel határozott úgy, hogy őt illeti az elismerés. A járvány miatt az ünnepélyes díjátadást tegnap tartották a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtárban.

Az est folyamán a díjátadó mellett könyvbemutatót is tartottak, a résztvevők megismerhették a Magyarfauszt című regényét.

Vasagyi Mária és Jódal Rózsa, írók, továbbá Fekete J. József irodalomtörténész alkották a bírálóbizottságot, és egyhangúlag döntöttek arról, hogy idén a Herceg János Irodalmi Díjat Balázs Attila, újvidéki származású, sokoldalú író kapja. A zsűri indoklása szerint az író a Cuniculus című regényének megjelenésétől kezdve a vajdasági magyar irodalom mesemondó sziklájának számít. Művei - közel húsz kötete - szinte kivétel nélkül Újvidékhez kötődnek, az elbeszélő művészetben formai megújulást hoztak művei, és humora is elkápráztató - írják indoklásukban.

Balázs Attila, író, drámaíró, műfordító, publicista, szerkesztő: „Előtte kaptam egy Szirmai-díjat, ezt azért említeném magamtól, mert mindkettőnek nagyon örülök, ugyanis ahogy az ember fölött elrepülnek az évek, a nikkel szamovár, akkor jelentkezik egy olyan vágya, hogy visszatérjen, ez az a visszatérés motívuma, ez nagyon nagy mértékben segít abban, hogy nagyon örüljek neki.”

A díjazott Jódal Rózsa szomszédja volt, nagyon régóta ismerik egymást. A zsűritag szerint külön öröm volt számára, hogy neki kellett írnia kritikát Attila könyvéről. „Ez a véletlen műve, mindig más a zsűri. A zsűrinek megtetszett, nem az én kritikám, hanem a könyv. Poénnak elment, hogy tényleg írtam a Szökés a bolhacirkuszbólról, egy gyermekregényről, meseregényről, és kapott egy Szirmai-díjat, írtam a Magyarfausztról, kapott egy Herceg János-díjat, mondom akkor alapítsanak már még egy díjat.”

Fekete J. József, a zsűri elnöke kiemelte, egyértelmű volt, hogy ki érdemli idén a díjat. Azt is hozzátette, hogy jövőre már átadják bírálóbizottsági helyüket a fiatalabb generációknak. „Nem volt kérdés, mert a zsűri minden tagja felismerte, hogy Balázs Attila pontosan ugyanúgy ragaszkodik a szülőföldjéhez, mint Herceg János tette. Herceg János régióban gondolkodott, Balázs Attila Újvidékben. Újvidék ugyanúgy, Zomborhoz hasonlóan, egy sajátos közösség, amelynek megörökítését felvállalta az író.”

A díjátadó mellett könyvbemutatót is tartottak Zomborban. Akik ott voltak, a díjazott Magyarfauszt című regényét ismerhették meg.

Balázs Attila
Balázs Attila író
Herceg János Irodalmi Díj
Herceg János
díjátadás
Bielitzky Károly Városi Könyvtár
Magyarfauszt
könyvbemutató

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.