Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Balázs Attila átvette az idei Herceg János Irodalmi Díjat

2020-10-31
12:07
2020-10-31
17:39
Forrás
Pannon RTV
A bírálóbizottság 2020. augusztus 20-án egyhangú döntéssel határozott úgy, hogy őt illeti az elismerés. A járvány miatt az ünnepélyes díjátadást tegnap tartották a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtárban.

Az est folyamán a díjátadó mellett könyvbemutatót is tartottak, a résztvevők megismerhették a Magyarfauszt című regényét.

Vasagyi Mária és Jódal Rózsa, írók, továbbá Fekete J. József irodalomtörténész alkották a bírálóbizottságot, és egyhangúlag döntöttek arról, hogy idén a Herceg János Irodalmi Díjat Balázs Attila, újvidéki származású, sokoldalú író kapja. A zsűri indoklása szerint az író a Cuniculus című regényének megjelenésétől kezdve a vajdasági magyar irodalom mesemondó sziklájának számít. Művei - közel húsz kötete - szinte kivétel nélkül Újvidékhez kötődnek, az elbeszélő művészetben formai megújulást hoztak művei, és humora is elkápráztató - írják indoklásukban.

Balázs Attila, író, drámaíró, műfordító, publicista, szerkesztő: „Előtte kaptam egy Szirmai-díjat, ezt azért említeném magamtól, mert mindkettőnek nagyon örülök, ugyanis ahogy az ember fölött elrepülnek az évek, a nikkel szamovár, akkor jelentkezik egy olyan vágya, hogy visszatérjen, ez az a visszatérés motívuma, ez nagyon nagy mértékben segít abban, hogy nagyon örüljek neki.”

A díjazott Jódal Rózsa szomszédja volt, nagyon régóta ismerik egymást. A zsűritag szerint külön öröm volt számára, hogy neki kellett írnia kritikát Attila könyvéről. „Ez a véletlen műve, mindig más a zsűri. A zsűrinek megtetszett, nem az én kritikám, hanem a könyv. Poénnak elment, hogy tényleg írtam a Szökés a bolhacirkuszbólról, egy gyermekregényről, meseregényről, és kapott egy Szirmai-díjat, írtam a Magyarfausztról, kapott egy Herceg János-díjat, mondom akkor alapítsanak már még egy díjat.”

Fekete J. József, a zsűri elnöke kiemelte, egyértelmű volt, hogy ki érdemli idén a díjat. Azt is hozzátette, hogy jövőre már átadják bírálóbizottsági helyüket a fiatalabb generációknak. „Nem volt kérdés, mert a zsűri minden tagja felismerte, hogy Balázs Attila pontosan ugyanúgy ragaszkodik a szülőföldjéhez, mint Herceg János tette. Herceg János régióban gondolkodott, Balázs Attila Újvidékben. Újvidék ugyanúgy, Zomborhoz hasonlóan, egy sajátos közösség, amelynek megörökítését felvállalta az író.”

A díjátadó mellett könyvbemutatót is tartottak Zomborban. Akik ott voltak, a díjazott Magyarfauszt című regényét ismerhették meg.

Balázs Attila
Balázs Attila író
Herceg János Irodalmi Díj
Herceg János
díjátadás
Bielitzky Károly Városi Könyvtár
Magyarfauszt
könyvbemutató

Most

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.