Ugrás a tartalomra

Balettelőadás a magyarkanizsai Művészetek Házának színpadán

2024.02.11
08:27
2024.02.11
17:06
Forrás
Pannon RTV
Csajkovszkij Diótörő című művére épülő balettelőadást láthatott a magyarkanizsai közönség szombat délután a Művészetek Háza nagytermében. A darabot a helyi Alapfokú Zeneiskola és a szabadkai Raičević Alapfokú Balettiskola közösen vitte színpadra.

Teljesen megtelt közönséggel a nézőtér, hiszen az előadásra már a meghirdetést követő pár napban elfogytak a jegyek. A darab egy közös produkció, melyre a közel 120 gyermek, tanárok és a vendégszereplők már hónapok óta készülnek.

Rekecki Jázmin, Alapfokú Zeneiskola, Magyarkanizsa: „A felkészülésünk az elég hosszú időbe telt, két három próbával, amik két, három órásak voltak, amibe azt hiszem mindenki beleadott mindent.”

A Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját a Diótörő és Egérkirály című meséje képezi. A kicsivel több, mint egy órás előadást Berec Katinka, a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola hegedűtanára vezényelt.

„Nem volt egyszerű, ez egy nagyon nagy kihívás volt számomra, hiszen nem foglalkoztam sose karmesterkedéssel, nem vezényeltem soha. Egy idő után teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy nem fogok tudni játszani a zenekarban, így meg kellett tanulnom ezt a feladatot.”

A magyarkanizsai és a szabadkai Alapfokú Iskolákat már évek óta szoros barátság és együttműködés köti össze. Közös megbeszélés alapján jött létre a balettelőadás, amelyben közel 40 zeneiskolás és 60 balett-táncos vesz részt.

Atyimcsev Judit, igazgató, Alapfokú Zeneiskola, Magyarkanizsa: „Természetesen a Diótörő egy nagyon komoly mű. Hogy ez létrejöhessen, ahhoz szükség volt arra, hogy egy picit átdolgozzuk ezt a nagy művet. Egy kicsit rövidítsük, a táncosok és a gyerekek miatt is, inkább úgy mondanám, hogy Csajkovszkij Diótörő balett műve alapján játsszuk el ezt az előadást most.”

A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást Magyarkanizsán március 9-én újból megtekintheti a közönség.

balett
Magyarkanizsa
Atyimcsev Judit

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.