Ugrás a tartalomra

A becsei vár

2022.07.07
12:19
2022.07.07
15:43
Forrás
Pannon RTV
Szerda este A becsei vár címmel nyílt kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban.

A Törökbecse mellett lévő vár történetét kevesen ismerik. Azt, hogy hogyan is nézett ki évszázadokkal ezelőtt, különféle rekonstrukciós módszereknek köszönhetően tekinthetik meg azok, akik augusztus végéig ellátogatnak a múzeumba.

Digitális rekonstrukciók és 3D-s nyomtatással készült makett is mutatja, milyen lehetett fénykorában a becsei vár, amikor regionális székhelyként és vámházként is fontos szerepet töltött be. A várról az első írásos adat 1304-ből származik. Urai az évszázadok során cserélődtek, magyar királyok, keresztesek, szerb despoták és török szultánok is irányították.

Surányi Roland, történész, Óbecse: A történelem úgy hozta, hogy a várat le kellett rombolni, a 18., 19. és a 20. században többször aláaknázták, felrobbantották, ezért csak az alapjai láthatók ma, de legalább a múzeum kezdeményezésére valamilyen formában újjászülethetett.

Az utóbbi években több régészeti kutatás is folyt a várnál, de a kiállítás nem elsősorban ezeket a leleteket mutatja be. Raško Ramadanski, a kiállítás szerzője szerint erről a Törökbecse melletti várról a helyiek, de még a szakmabeliek is keveset tudnak. Ezt a hiányt szeretnék pótolni most a rekonstrukciós kiállítással.

Raško Ramadanski, történész kurátor, Városi Múzeum, Óbecse:
Ez egy interdiszciplináris, vegyes, képes, innovatív koncepció, amely történelmi, archeológiai és topográfiai ismereteket ötvöz, ugyanis ez a kiállítás bevezető az óbecsei várról szóló témába. A jövőben archeológiai és egyéb témákat is feldolgozunk majd.

Az egykori becsei várat bemutató kiállítás augusztus végéig tekinthető meg az óbecsei Városi Múzeumban.

Óbecse
Városi Műzeum
becsei vár
Surányi Roland

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.