Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Duranci kollekció című kiadványt Szabadkán

2023.09.06
21:05
2023.09.07
16:34
Forrás
Pannon RTV
A kiadványban bemutatott tárgyak a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Kortárs Galéria és a Szabadkai Városi Könyvtár gyűjteményének részét képezik.

A katalógushoz kapcsolódó tárlatot, amely bemutatja a művészettörténész munkásságát, az érdeklődők szeptember huszonnyolcadikáig látogathatják a Szabadkai Városi Múzeumban.

Duranci Béla művészettörténész magángyűjteménye és könyvtárának egy része halála után a Szabadkai Városi Múzeumhoz, a Szabadkai Kortárs Galériához, valamint a Szabadkai Városi Könyvtárhoz került. Duranci idén ünnepelte volna kilencvenkettedik születésnapját, ez alkalomból pedig júliusban egy kiállítást is nyitottak tiszteletére a Szabadkai Városi Múzeumban. A kiállított gyűjteményéből most egy katalógus is készült, ezzel is emlékezve munkásságára.

Ninkov K. Olga, művészettörténész: „Nagyon örülünk, hogy egy ilyen nemes személynek a hagyatékát betudjuk mutatni a közönségnek. Pont az Európai Örökség Napjai alkalmából is. Hiszen ez az a nap, amikor az élő örökség a téma, az idén. Mi úgy gondoljuk, hogy egy ilyen akcióval élővé tudjuk tenni azt az örökséget, amit az ő munkássága képvisel.”

A katalógus fedőlapján, valamint a tárlat plakátján Duranci Béla portréja látható, amit jóbarátja, Szajkó István festőművész készített róla még életében.

Szajkó István, festőművész: „Sok portrét csináltam már, és a portrék néha megszenvedtettek, mert ott különféle elvárások vannak. Itt nem volt semmilyen elvárás. Olyan könnyen létrejött ez a kép, azt éreztem ilyen könnyedén még portrét nem csináltam. Ebben persze bene van a Bélához való viszonyom. Soha nem várt el tőlem semmit. Mindig úgy beszélgettünk, mint két jóbarát.”

Büszkék vagyunk Duranci Béla életművére. Ő mindig arra törekedett, hogy felhívja az emberek figyelmét a szecesszió fontosságára és jelentőségére - emelte ki Mihájlovity Anikó. A Szabadkai Városi Múzeum igazgatója szerint Durancinak fontos szerepe volt a műemlékvédelemben és a műemlékkutatásban is.

Mihájlovity Anikó, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Hatalmas munkásságot tudott letenni az asztalra. Emellett elindította a Szabadkai Kortárs Galéria működését, illetve a Műemlékvédelmi Intézetben tett munkája. Olyan tárgyak, művek, művészi alkotások, kerültek be a gyűjteményébe, amelynek igaz, hogy csak egy válogatását látjuk, mégis olyan gazdag tudást, gazdag érdekeltséget mutat, amely Szabadka történetéhez igazán jól alakul.”

A Duranci Béla hagyatékát bemutató kiállítást az érdeklődők szeptember huszonnyolcadikáig látogathatják a Szabadkai Városi Múzeumban.

Duranci-kollekció
kiadvány
Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
Szabadkai Kortárs Galéria
Szabadkai Városi Könyvtár

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.