Ugrás a tartalomra

Bemutatták A hegyek óriásai című darabot a Kosztolányiban

2018.04.22
17:21
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Telt ház előtt mutatták be szombat este A hegyek óriásai című előadást a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

Luigi Pirandello darabját a világhírű Paolo Magelli rendezte öt nemzetiségi színház koprodukciójaként, az Európa (újra)felfedezése program keretében. A partnerek a szerbiai Kosztolányi Dezső Színház, a horvátországi Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház, a romániai Állami Német Színház, az olaszországi Szlovén Repertoárszínház és a macedón Nemzeti Intézeti Albán Színház.

Telt ház volt. A vasárnapi reprízre is elfogytak a jegyek. Már csak a hétfői, utolsó előadásra maradt néhány szabad hely. Ezt követően április 26-tól A hegyek óriásai Szkopjébe költözik, az ottani Nemzeti Intézet Albán Színházában mutatják be, szintén három alkalommal. Paolo Magelli, a rendező egy legenda - állítja Mess Attila színész, aki most nézőként volt jelen. „Izgalmasnak találom a sokszínűségét ennek a történetnek, és nagyon izgalmas lehetett a munkafolyamat, amin a csapat túl van.”

A sors nem hagyta, hogy Pirandello befejezze a remekművét a láthatatlan, parancsoló óriásokról, akik megölik a művészetet. Az öt nyelven játszódó előadás előrelátja a művészet halálát az óriások új, globális társadalmában. Kucsov Borisz, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Nem is annyira a halálról beszélünk, hanem a lassú eltűnésről, jelentéktelenné vállásról. Egy kicsit kevesebb, mint száz éve íródott ez a szöveg és már akkor elkezdődött ez a probléma. Ezt próbálta a rendező aktualizálni és a mai társadalomra vetíteni.”

Blénessy Enikő, a temesvári Állami Német Színház tagja szerint a történet egy színészcsapatról szól, amely minden gyűrődésével együtt próbál előadni egy produkciót. „A világ azonban olyan, hogy nincs igazán  szükség a művészetre, ezért ez nem sikerül megvalósítaniuk az előadást.”

Az európai kisebbségek védtelen, gyenge teremtések, az úgynevezett óriások egyre kevésbé tolerálják létezésüket, mert nem hallják a demokrácia hangját - mondja a rendező, Paolo Magelli. Ezért fontosak a kisebbségi színházak. „Európában mintegy 50 ilyen van. Mi egy társulást szeretnénk létrehozni, mert úgy gondoljuk, hogy a kisebbségekkel gyakorolható a demokrácia.”

Ilyen gondolatból született az öt kisebbségi színház összegyűjtésének ötlete, ami által a kulturális valóság öt különböző hangja mutatkozik meg.

A hegyek óriásai
bemutató
Kosztolányi Dezső Színház
Szabadka

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.