Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bemutatták a János Vitézt Nagybecskereken

2018-03-11
14:52
2018-03-11
15:56
Forrás
Pannon RTV
A 65 éves Madách Amatőr Színház így ünnepelt.

Díszüléssel és a János Vitéz bemutatójával ünnepelték meg tegnap Nagybecskereken a Madách Amatőr Színház fennállásának 65. évfordulóját. Az ünnepségre meghívták a társulat egykori tagjait is.

A Madách 1952 októberében kezdte el munkáját. Egy évvel később már az első bánáti hivatásos társulat lett. Balázs József, elnök, Igazgató Bizottság, Madách Amatőr Színház: „Hála az elődeinknek, akik akkor kitartóak voltak és láttak fantáziát abban, hogy ez a műkedvelési forma meg kell, hogy maradjon Nagybecskerek magyarságának. Generációkon keresztül fönn tudták tartani ezt az egyesületet, amely a mai napig működik. És a jövőre nézve nagyok a remények, olyan értelemben, hogy ez így meg is marad.”

A társulat fennállásának nagyobb részében amatőr társulat volt, de mindig a hivatásos színházak szintjén dolgoztak. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az amatőrizmusban teljesedett ki, de olyan hivatásos, profi színészeket tudott mindig találni, rendezőket, színházi szakembereket, és maga a helyszín, a Népszínház épülete - így együtt – itt a Bánságban hiánypótlása volt a hivatásos színházaknak. Repertoárjában, törekvésében, tájolásában, mindig méltóképpen képviselte a délvidéki magyar színjátszást.”

Izelle Károly fizika- és kémiatanárnak készült, ehelyett azonban a Madáchba került. Évtizedeken keresztül a társulat vezetője volt. „Nagy csalódás volt a szüleim részére, hogy nem diplomáztam le, de azt mondtam, hogy én ezt szeretem. És valóban, nem sajnálom, hogy ezt csináltam. Elfogadott a közönség, elfogadott a szakma is. Csak annyit mondjak, hogy több mint négyezer-ötszáz lejátszott előadás áll mögöttem.”

A jubileumra Venczel Valentin rendezésével, Klemm Dávid zenei munkatárs közreműködése mellett elkészült a János Vitéz új előadása. A Madách társulata most vitte harmadszor színre. Váci Nándor, János Vitéz: „Folytatnám is meg nem is, ezt még nem döntöttem el. Maga a munka, ami megelőzte ezt az előadást, az tetszik. Tetszenek a színésztársak, jó a társulat, jó a hangulat a próbákon. Ez majd még kiderül, hogy folytatom-e vagy sem.”

Március 17-én a nagybecskerekiek a magyarországi Csongrádon mutatják be a János Vitézt. Áprilisban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók nagykikindai szemléjén is fellépnek.

János vitéz
Nagybecskerek
Madách Amatőr Színház
65 év

Most

14:07, Frissítve: 14:17

Horror és vörösbor a palicsi Abbáziában

Különleges filmfesztivált rendeztek Palicson. Középpontjában a horrorfilmek és a vörösbor szerepelt. A negyedik Dead Lake Horror & Wine Festival helyszíne a tópart közelében lévő bbázia mozi.
13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.