Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bemutatták a János Vitézt Nagybecskereken

2018-03-11
14:52
2018-03-11
15:56
Forrás
Pannon RTV
A 65 éves Madách Amatőr Színház így ünnepelt.

Díszüléssel és a János Vitéz bemutatójával ünnepelték meg tegnap Nagybecskereken a Madách Amatőr Színház fennállásának 65. évfordulóját. Az ünnepségre meghívták a társulat egykori tagjait is.

A Madách 1952 októberében kezdte el munkáját. Egy évvel később már az első bánáti hivatásos társulat lett. Balázs József, elnök, Igazgató Bizottság, Madách Amatőr Színház: „Hála az elődeinknek, akik akkor kitartóak voltak és láttak fantáziát abban, hogy ez a műkedvelési forma meg kell, hogy maradjon Nagybecskerek magyarságának. Generációkon keresztül fönn tudták tartani ezt az egyesületet, amely a mai napig működik. És a jövőre nézve nagyok a remények, olyan értelemben, hogy ez így meg is marad.”

A társulat fennállásának nagyobb részében amatőr társulat volt, de mindig a hivatásos színházak szintjén dolgoztak. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az amatőrizmusban teljesedett ki, de olyan hivatásos, profi színészeket tudott mindig találni, rendezőket, színházi szakembereket, és maga a helyszín, a Népszínház épülete - így együtt – itt a Bánságban hiánypótlása volt a hivatásos színházaknak. Repertoárjában, törekvésében, tájolásában, mindig méltóképpen képviselte a délvidéki magyar színjátszást.”

Izelle Károly fizika- és kémiatanárnak készült, ehelyett azonban a Madáchba került. Évtizedeken keresztül a társulat vezetője volt. „Nagy csalódás volt a szüleim részére, hogy nem diplomáztam le, de azt mondtam, hogy én ezt szeretem. És valóban, nem sajnálom, hogy ezt csináltam. Elfogadott a közönség, elfogadott a szakma is. Csak annyit mondjak, hogy több mint négyezer-ötszáz lejátszott előadás áll mögöttem.”

A jubileumra Venczel Valentin rendezésével, Klemm Dávid zenei munkatárs közreműködése mellett elkészült a János Vitéz új előadása. A Madách társulata most vitte harmadszor színre. Váci Nándor, János Vitéz: „Folytatnám is meg nem is, ezt még nem döntöttem el. Maga a munka, ami megelőzte ezt az előadást, az tetszik. Tetszenek a színésztársak, jó a társulat, jó a hangulat a próbákon. Ez majd még kiderül, hogy folytatom-e vagy sem.”

Március 17-én a nagybecskerekiek a magyarországi Csongrádon mutatják be a János Vitézt. Áprilisban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók nagykikindai szemléjén is fellépnek.

János vitéz
Nagybecskerek
Madách Amatőr Színház
65 év

Most

23:37, Frissítve: 23:43

Fókák Katalóniából

A héten két borjúfóka nőstényt fogadott a Szegedi Vadaspark a messzi Katalóniából, a Barcelonai Állatkertből. A tréningek nyilvánosak, a látogatók is figyelemmel kísérhetik majd az oktatásukat.
19:27, Frissítve: 19:34

Szakértői szemmel

Szakmai konferenciát szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szombaton. Az óécskai kastélyban mintegy 60-70 vajdasági és anyaországi magyar jogász cserélt tapasztalatot.
18:54, Frissítve: 18:59

Euro Show Dance Fest Magyarkanizsán

26. alkalommal rendezte meg a magyarkanizsai M-Plusz Táncklub és a Színpadi Táncok Egyesülete a “Prima Primissima” Euro Show Dance Táncfesztivált. 1112 versenyző lépett színpadra 38 táncklubból.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Kombi Operatúra felirattal

Szabadkán vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hétvégén 12 kamionnal érkezik Szabadkára a Magyar Állami Operaház, amelynek egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra. Erdély és Ungvár után Szabadkán a Sportcsarnokban lépnek fel.