Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Karton és karfiol című előadást Szabadkán

2018.01.28
10:26
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Mészáros Gábor monodrámája Tolnai Ottó Világpor kötete, valamint a Tanulmányok a karfiolról című versei nyomán született.

Bemutatták tegnap Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színházban a Karton és karfiol című előadást. Mészáros Gábor már régóta szeretett volna Tolnai Ottó verseivel színházi keretek közt foglalkozni. Egy nagybőgő kíséretében adja elő a színész a művet, amely egyebek között felveti a kérdést, hogy mi marad utánunk? A karfiolmotívummal végigkísért monodráma, műfaját tekintve erősen próbára teszi a színészt. „Mindenképpen meg kell tapasztalni ezt előbb-utóbb. Úgy gondolom, jobb később az ilyenbe belefogni, mint előbb. Fiatalon még nincs tudatában a színész azoknak a fortélyoknak, amelyek szükségesek a szakmához vagy hivatáshoz. Mikor már egy bizonyos időt, éveket és órákat a színpadon birtokol, utána már könnyebb ehhez hozzáfogni. Erősebbnek és bátrabbnak érzi magát az ember a színpadon, és könnyebb elkezdeni.”

Döbrei Dénes, a darab rendezője azt mondta, hogy itt minden versnek megvan a maga kis története, sőt Tolnai Ottónál minden szónak is. „Mindig mesélem, hogy nekem az első találkozásom Tolnai Ottóval, amikor először voltam a Virág utcában, és a konyhában beszélgettünk, hallottam a tücsökciripelést és kérdeztem, hogy ez mi? Azt mondta, hogy a hűtőbe beszorult egy tücsök és ott ciripel. Nekem most is ez a kép, ez a hangulat volt kiindulópont, hogy hogyan kezdeni és hogyan folytatni ezt a történetet.”

Az egyszemélyes költői estnek is mondható, hangtanulmányokkal összevont előadás a A Kosztolányi Dezső Színház és a Nyári Mozi Színházi Közösség közös produkciója.

Karton és karfiol
Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.