Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Mephistót Újvidéken

2021.03.29
15:30
2021.03.29
18:02
Forrás
Pannon RTV
Az Újvidéki Színház Magyar Társulata tegnap bemutatta a Mephisto című darabot. Klaus Mann regényét Boris Liješević rendező vitte színre, Balázs Áron főszereplésével.

A Klaus Mann regénye alapján készült darab 1926 és 1936 között játszódik Németországban, a nagy társadalmi-politikai válság közepén. Ezen az időszakon a Balázs Áron által megformált főszereplő, Hendrik Höfgen vezeti át a nézőket: „Nagyon meghatározó korszakban íródott a mű, de nincs új a nap alatt, szerintem a történelem csak ismétli magát, úgyhogy az aktualitását nem veszítette el most ebben az időben sem, és sajnos nem is fogja. Sajnos a hatalomvágy benne van az emberben.”

Mephisto a német irodalom központi démoni figurája, akinek Goethe Fasutjában is jelentős szerepe van. A darab rendezője, Boris Liješević is felteszi a kérdést, hogy vajon Faust, a tudomány és felvilágosodás, vagy Mephisto ördögi idejét éljük: „Az előadás valójában olyan dolgokról szól, amelyek mindig élnek, mindig aktuálisak. Egy áttérésről szól, egy életről, amely teljes mértékben a karriernek van alárendelve, és amely semmitől sem riad vissza,  hogy minél magasabbra jusson a társadalmi ranglétrán, a végén pedig egyedül marad, becsület és személyiség nélkül.”

A darab erős jelenetei helyenként politikai, társadalmi és emberi tartalmakkal tűzdelt zenei előadásokban is kicsúcsosodnak.

Újvidéki Színház
Újvidéki Színház társulata

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.